Prej 20 vitesh me pasaportë britanike, shqiptari mbetet rrugëve të Belgjikës, autoritetet zbuluan mashtrimin me…

Megjithëse prej 20 vjetësh jeton në Angli, një shqiptari i është hequr pasaporta britanike pa asnjë paralajmërim, duke e bërë atë pa shtetësi.

Fatush Lala, 33 vjeç, i cili jeton në Britani që në moshën 14-vjeçare, iu tha nga zyrtarët e kufirit se po përpiqte të hipte në bordin e një avioni nga aeroporti i Brukselit se nuk kishte të drejtë të hynte në Britani. Z. Lala, i cili jeton në veri të Londrës, tani është detyruar të jetojë në rrugët e kryeqytetit belg për më shumë se tri javë.

Ai thotë se është shtyrë “nga një vend në tjetrin” ndërsa përpiqet të korrigjojë situatën. Zyra e Brendshme nuk i është përgjigjur një letre dërguar një javë më parë.

David Lammy, deputet i Punës për Tottenham, tha që ishte “jashtëzakonisht çnjerëzore” për qeverinë për të parandaluar hyrjen e dikujt që mbërriti në Britani si i mitur dhe e ka quajtur vendin shtëpinë e tij për 20 vitet e fundit.

Lala, i cili pretendon se është kosovar, u transferua në Mbretërinë e Bashkuar si i ri dhe u natyralizua, tha se shkoi në ambasadën e Mbretërisë së Bashkuar në Belgjikë për të kërkuar ndihmë, duke thënë se pasaporta britanike, e vetmja që ka zotëruar ndonjëherë, nuk ishte më e vlefshme, duke e lënë pa shtetësi.

Ai tha se stafi i ambasadës më pas e këshilloi të shkonte në një qendër bamirësie për refugjatë të pastrehë, ku ai priti shtatë orë para se të thuhej se nuk kishte të drejtë për ndihmë sepse nuk e plotësonte profilin e migrantëve.

Duke përshkruar momentin kur iu hoq pasaporta e tij, Z. Lala i tha The Independent: “Ndeva një makth. Unë ende nuk besoj se ka ndodhur”.

“Po lëviz nga një vend në tjetrin. Është ftohtë. Jam përpjekur të gjej vende të ngrohta në stacionet e trenave dhe kafenetë. Nuk ka asgjë tjetër që mund të bëj. Unë u kam telefonuar të gjithëve. Jam thjesht i pafuqishëm. Unë nuk e di se ku mund të kthehem”.

LEXO EDHE  Skandali me shpenzimet e Covid 19/ Eksperti plas ‘bombën’: QSUT po mbron ‘sekretin shtetëror’

Lala kishte qenë për pushime në Bullgari me gruan e tij nga ky vend që prej datës 20 janar dhe kur ai u kthye në Belgjikë, për të fluturuar drejt Britanisë. Gruaja e tij u kthye në Britani më 31 janar.

Në fakt, Zyra e Brendshme i kishte dërguar një letër Lalës që më 5 dhjetor se pasaporta e tij do të revokohej, por letra nuk mbërriti tek ai për shkak të adresës së gabuar. Letra thotë se pasaporta e tij në Mbretërinë e Bashkuar “nuk duhej të ishte lëshuar”, mbi bazën që ai natyralizohej me një identitet që “bie ndesh me identitetin e tij të vërtetë”.

Burri thotë se ka lindur në vitin 1986 në Serbi, por Zyra e Brendshme beson se ai ka lindur në vitin 1985 në Shqipëri.

Ai nuk jep asnjë shpjegim se si Zyra e Brendshme i ka marrë këto informacione, por thotë se ai nuk duhet ta përdorë dokumentin për udhëtime.

Lala arriti në Mbretërinë e Bashkuar si i mitur pasi u nda nga familja me atë që pretendohet gjatë konfliktit në Kosovë. Ai u mor në kujdestari dhe ndoqi shkollën derisa mori nënshtetësinë britanike.

Shqiptari këmbëngul se është nga Serbia. “Unë nuk kam jetë askund tjetër. Aty ku jetoni është vendi ku ndërtoni lidhjet dhe marrëdhëniet tuaja të ngushta. Një 20 vjet të mirë të jetës time kam kaluar atje dhe nuk kam pasur asnjë problem apo diçka të tillë, “tha z. Lala

“Unë nuk kam asgjë ose askënd në Serbi. Nuk mendoj se është e sigurt për mua të jem atje. Kjo është arsyeja pse unë u largova. Asnjë fëmijë i moshës 14 vjeç nuk do të dëshironte të largohej“, shton ai.