Vettingu/ KSHH: 4150 denoncime nga qytetarët në KPK kundër gjyqtarëve dhe prokurorëve

Komiteti Shqiptar i Helsinkit në një deklaratë për mediat ka zbuluar denoncimet që qytetarët shqiptarë kanë bërë ndaj gjyqtarëve dhe prokurorëve, që nga koha kur ka nisur zbatimin ligji i Vettingut.

KSHH bën të ditur se në harkun e 27 muajve janë 4150 qytetarë, që kanë depozituar denoncime ndaj gjyqtarëve e prokurorëve, pranë KPK, duke ndihmuar gjatë procesit të Vettingut.

Sipas KSHH, denoncimeve nuk ju kanë shpëtuar as njerëzit që kanë qenë në majat e sistemit të drejtësisë, ku shumica e denoncimeve të qytetarëve janë për korrupsion, por ka edhe raste ku gjyqtari ose prokurori denoncohen për paaftësi në ushtrimin e detyrës.

Në një rast një nënë e divorcuar më një vajzë të vogël ka denoncuar një gjyqtar, pasi me vendimin e tij për pezullimin e vendimit të gjykatës së shkallës së parë, nëna humbi të drejtën për të shfrytëzuar së bashku me fëmijën dhomën bashkëshortore.

“Në këtë denoncim theksohet se nga vendimi i Gjykatës së lartë, mua më janë cënuar të drejtat e parashikuara në Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë; Konventën Europiane për të Drejtat e Njeriut, neni 8; Konventa për të Drejtat e Fëmijëve; Konventa e të Drejtave Ekonomike Sociale dhe Kulturore neni 11; Konventa për Eliminimin e të Gjitha Formave të Diskriminimit Kundër Grave”, shkruhet në njoftim.

LEXO EDHE  Goditi nënën me dru, arrestohet 41-vjeçari/ Detajet

Mes denoncimeve janë edhe gjyqtarë të Apelit apo Shkallës së Parë, të cilët ende nuk janë përballur me trupën e vettingut.

Sipas KSHH, dy qytetarë kanë paditur 1 gjyqtare të shkallës së parë dhe 3 gjyqtarë të apelit për të drejtën e aksesit në gjykatë.

Ankesa që ata kanë depozituar pranë organeve të vetingut denoncon faktin se gjyqi në të dyja shkallët është zhvilluar pa praninë e tyre, edhe pse e drejta e palëve për të qenë të pranishëm dhe e drejta për tu mbrojtur në procesin gjyqësor janë aspekte të rëndësishme të procesit të rregullt ligjor edhe në kuptimin kushtetues.

Aftësitë profesionale janë një prej 3 shtyllave të vetingut dhe denoncimet e qytetarëve prekin edhe këtë pjesë. Në një prej denoncimeve të qytetarëve ndaj një prokurori vihen në dukje shkeljet proceduriale e zvarritjet e procesit te hetimit nga prokurori i çështjes, ndonëse denoncuesja fitoi procesin gjyqësor në të dyja shkallët e gjykimit.