Inspektori i Lartë i Drejtësisë, KED publikon listën/ Vëllai i ish-ministres së Ramës, Artur Metani kryeson renditjen

Artur Metani, vëllai i ish-ministres së Rilindjes, Eglantina Gjermeni, dhe këshilltar i Presidentëve në periudhën 2002-2012, renditet i pari nga Këshilli i Emërimeve në Drejtësi, në pikëzimin që i është bërë kandidatëve për vendin vakant të Inspektorit të Lartë të Drejtësisë.

Metani është paralajmëruar si kandidati kryesor për pozicionin e ILD-së kohë më parë.

Pavarësisht se posti që ka mbajtur si këshilltar pranë dy Presidentëve, e skualifikon automatikisht nga gara, për faktin se pozicioni i këshilltarit konsiderohet si post politik, dhe në ligj parashikohet që kandidatët për ILD nuk duhen të kenë pasur funksione politike në 10 vitet e fundit, Metani, jo vetëm është pranuar si kandidat por renditet edhe i pari.

Metani, përveç pozicioneve që ka pasur pranë zyrtarëve më të lartë të PS-së, përfshi edhe si i emëruar nga Rama në pozicionin e Avokatit të Shtetit, kur zëvendësoi Alma Hickën, rezulton se është një nga zyrtarët e Fondacionit Soros, i njohur ndryshe si “Fondacioni i Shoqërisë së Hapur për Shqipërinë”.

Në garën për ILD kanë marrë pjesë 5 kandidatë që janë intervistuar dhe KED ka kryer renditjen e pikëve, nga ku rezulton se Metani ka 89.6 pikë, ndërsa prokurori Sokol Stojani 89 pikë.

Ndërkohë që kandidatja Lindita Troja është vlerësuar me 63.4 pikë, duke u renditur e fundit në listën me 5 kandidatë.

Dy kandidatët e tjerë në garë Eris Hysi dhe Joana Asimi Sorraj janë vlerësuar përkatësisht me 78.3 pikë dhe 82.5 pikë.

Rezultati paraprak i pikëzimit për secilin kandidat të vlerësuar është si më poshtë:

Artur Metani 89.6 Pikë

Sokol Stojani 89 Pikë

LEXO EDHE  "Përdorni maska kur shkoni në markete apo tregje"/ Bino e ISHP rrëzoi teorinë e Edi Ramës

Joana Asimi Sorraj 82.5 Pikë

Eris Hysi 78.3 Pikë

Lindita Troja 63.4 Pikë

“Krahas procesit të punës për zbardhjen e vendimeve të arsyetuara për vlerësimin dhe pikëzimin e secilit kandidat të lejuar, në zbatim të nenit 239 të ligjit nr.115/2016 dhe të pikave 67-74 të Vendimit nr.5 datë 02.04.2019 “ Për kriteret dhe procedurën e vlerësimit, pikëzimit dhe renditjes së kandidatëve për pozicionet vakante në Gjykatën Kushtetuese dhe të Inspektorit të Lartë të Drejtësisë”, në mbledhjen e ardhshme të Këshillit, do të shqyrtohen dhe miratohen:

a) Lista përfundimtare e renditjes së kandidatëve për vendin vakant të Inspektorit të Lartë të Drejtësisë;

b) Raporti i arsyetuar për procedurën e verifikimit, të vlerësimit dhe pikëzimit të secilit kandidat dhe të renditjes së tyre, për vendin vakant të Inspektorit të Lartë të Drejtësisë.

Pas shqyrtimit dhe miratimit të këtyre akteve në mbledhjen e ardhshme të Këshillit të Emërimeve në Drejtësi, organit të emërtesës, Kuvendit të Republikës së Shqipërisë, do ti dërgohen Lista Përfundimtare e Renditjes së Kandidatëve dhe Raporti i Arsyetuar i Këshillit ku përmbahet analiza lidhur me plotësimin ose jo të kushteve ligjore të kandidimit nga secilit kandidat në vendin vakant të Inspektorit të Lartë të Drejtësisë, për procedurën e ndjekur në vlerësimin, pikëzimin dhe renditjen e kandidatëve të lejuar, si edhe aktet përkatëse të verifikimit dhe të vlerësimit e pikëzimit për secilin kandidat”, thuhet në njoftimin zyrtar të KED.

Drejtësia e re, nën kontrollin e Fondacionit / Artur Metani, kandidati i Soros për ILD

Vendimi/ Kryeinspektori i Drejtësisë, KED shmangu ligjin në favor të Artur Metanit