“Kapja e vetingut u paralajmërua që në 2015-n”, Vasili publikon raportin: Venecia e parashikoi si rrezik madhor

“Rilindja dhe Komisioni i Venecias perjashtojne kategorikisht njera tjetren”, shprehet nenkryetari i LSI Petrit Vasili, ne nje postim ne FB, teksa rendit disa fakte dhe situata qe sipas tij vertetojne pikerisht kete gje.

“Rilindja ne funksion te kapjes se çfrenuar te Drejtesise e ka perbuzur,e ka refuzuar dhe e ka hedhur poshte Komisionin e Venecias”, shkruan Vasili.

POSTIMI I PLOTE

Rilindja e ka perbuzur gjithone Komisionin e Venecias!

Rilindja ne funksion te kapjes se çfrenuar te Drejtesise e ka perbuzur,e ka refuzuar dhe e ka hedhur poshte Komisionin e Venecias.

Zgjedhjen e Prokurorit te Pergjithshem, u rrembye nga Rilindja me 69 vota nga 84, qe kerkonte Kushtetuta dhe qe rekomandonte Komisioni i Venecias.

Në ate, kur maxhoranca ne vitin 2016 i kishte 84 vota në Parlament, Komisioni i Venecias rekomandoi si rregull kalimtar zgjedhjen e Prokurorit të Përgjithshëm:

“Me një shumicë më të madhe se 3/5 at’ që, më pas, do të ishte normë për zgjedhjen e Kryeprokurorit”.

Pra Komisioni i Venecias kerkonte qe te perdorej fillimisht 2/3 per ta zgjedhur per te eliminuar kapjen dhe me pas 3/5 qe do te ishte norme e padiskutueshme dhe ne vend te kesaj prokurori u grabit me 69 vota.

Konkluzioni i Raportit Interim të Komisionit të Venecias në fundin e vitit 2015 ngre shqetesimin e kapjes se Vetingut nga Rilindja dhe thote:

“Komisioni i Venecias evidenton se zgjidhje të tillë radikale (si procesi i rivlerësimit) janë të paarsyeshme në kushte normale, pasi krijojnë tensione të mëdha brenda gjyqësorit, destabilizojnë punën e gjyqtarëve, shton mosbesimin e publikut në gjyqësor, shmang vëmendjen e gjyqtarëve nga detyrat e tyre normale, dhe, si çdo masë të jashtëzakonshme, krijon rrezikun e kapjes së gjyqësorit nga ana e forcës politike që kontrollon procesin.”

LEXO EDHE  Nard Ndoka: Rama nuk është as politikan, as menaxher, as burrë shteti, por as njeri!

Realiteti tregon saktesisht kete qe Venecia parashikoi si rrezik madhor te kapjes se Vetingut nga Rilindja dhe qe Raporti i OSBE-ODIHR per votimet e 30 qershorit e vulosi kur thote:

“Gjyqtarët e Kolegjit Zgjedhor gëzojnë imunitet dhe nuk mund të jenë subjekt i procedurave disiplinore gjatë gjithë afatit për të cilin Kolegji është i konstituuar, ata ishin subjekte të procesit të vettingut, i cili mund të prek sigurinë e mandatit të tyre dhe në këtë mënyrë të ndikojë në pavarësinë e tyre”.

Pra cdo gje e kerkuar parimisht nga Komisioni i Venecias eshte hedhur poshte nga Rilindja.

Komisioni i Venecias u shpreh qe Presidenti i Republikes nuk kishte kryer asnje shkelje te Kushtetutes kur vendosi shtyrjen e votimeve rilindase te 30 qershorit.

Rilindja e hodhi poshte serish Komisionin e Venecias dhe vazhdon te mbaje nje Komision Hetimor rilindas per shkarkimin e presidentit.

Ndaj eshte e qarte qe Rilindja e hedh poshte dhe e refuzon Venecian sepse babezia per te kapur drejtesine dhe dhunimi i Kushtetutes dhe ligjit ja imponon kete.

Shkurt Rilindja dhe Komisioni i Venecias perjashtojne kategorikisht njera tjetren.