Risia në politikën shqiptare, PD aplikon modelin britanik/ Ja si do zgjidhen kandidatët

Kandidatët e PD për zgjedhje do të kalojnë në tre faza, ndërsa anëtarësia do të përzgjedhë emrat, sipas një modeli që aplikojnë konservatorët britanikë.

Kjo është risia që pritet të aplikojë PD në politikën shqiptare, ku kandidatët nuk do të zgjidhen më nga kryetari apo kryesia, por nga anëtarësia.

Për hartimin e këtij modeli prej dy ditës ndodhen në Tiranë dy përfaqësues të Partisë Konservatore Britanike, Davis Jones, Kryevlerësuesi i Komitetit të Seleksionimit të Kandidatëve të Partisë Konservatore Britanike dhe Joy Morrissey, ish kandidate konservatore për Bashkinë e Londrës.

Përfaqësuesit e lartë të Partisë Konservatore Britanike po ndihmojnë Partinë Demokratike duke ofruar përvojën e konservatorëve britanikë në procesin e përzgjedhjes se kandidatëve demokratë për zgjedhjet parlamentare dhe lokale.

Njoftimi nga PD

Risia e Partisë Demokratike, procesi për votimin e kandidatëve nga anëtarësia, sipas modelit konservator britanik do të kalojë në 3 faza.

Partia Demokratike është në fazën finale të përgatitjes së modelit për përzgjedhjen e kandidatëve të saj nga anëtarësia.

Për këtë qëllim, janë prej dy ditësh në Tiranë Davis Jones, Kryevlerësuesi i Komitetit të Seleksionimit të Kandidatëve të Partisë Konservatore Britanike dhe Joy Morrissey, ish kandidate konservatore për Bashkinë e Londrës.

Përfaqësuesit e lartë të Partisë Konservatore Britanike po ndihmojnë Partinë Demokratike duke ofruar përvojën e konservatorëve britanikë në procesin e përzgjedhjes se kandidatëve demokratë për zgjedhjet parlamentare dhe lokale.

LEXO EDHE  Koronavirusi/ Pipero optimist për vaksinën: Ja sa kohë duhet që të krijohen antitrupat

Bazuar në modelin britanik të Partisë Konservatore, PD ka përgatitur mënyrën e seleksionimit të kandidatëve të saj, që do të bazohet në tre faza kyçe:

Ngritjen e komisionit të seleksionimit të kandidatëve

Përcaktimin e kritereve dhe standardeve për aplikantët që duan të kandidojnë.

Procesin e seleksionimit të kandidatëve përpara votimit nga anëtarësia.

Përfshija e anëtarësisë në përzgjedhjen e kandidatëve është risi jo vetëm për Partinë Demokratike, por për të gjithë politikën shqiptare.

Deri më sot, asnjë forcë politike në Shqipëri nuk ka zbatuar këto standarde perëndimore që e bëjnë procesin e seleksionimit të kandidatëve në Partinë Demokratike një proces transparent, demokratik dhe të bazuar në meritë.

Me modelin e saj të ri, Partia Demokratike reflekton kërkesën e shumicës dërrmuese të shqiptarëve për ta lidhur direkt kandidatin me zgjedhësin.

Modeli britanik që do të zbatohet në Partinë Demokratike, i shërben Partisë Demokratike edhe si një veting brenda partisë, i cili jep mundësinë e zgjedhjes së kandiatëve më të përshtatshëm që do të përfaqësojnë PD në parlament dhe në pushtetin lokal.PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here