Një studim i financuar nga Fondi Botëror i Kërkimit të Kancerit dhe Kërkimi i Kancerit në Mbretërinë e Bashkuar dhe i publikuar në eClinicalMedicine, një revistë klinike me akses të hapur Lancet, ofron prova të reja të një lidhjeje midis ushqimeve ultra të përpunuara (UPF) dhe një rreziku në rritje të zhvillimit të kancerit.
Një ekip nga Imperial College London përdori të dhënat e UK Biobank për të vlerësuar dietat e 197,426 njerëzve midis moshës 40 dhe 69 vjeç, të cilët përfunduan rikujtimin e dietës 24-orëshe gjatë një periudhe trevjeçare. Konsumi i ushqimit ultra të përpunuar u shpreh si përqindje e marrjes totale të ushqimit në gram në ditë dhe u vlerësua kundrejt rrezikut të zhvillimit dhe/ose vdekjes nga 34 lloje të ndryshme kanceri gjatë një periudhe 10-vjeçare.
Pasi studiuesit u përshtatën për faktorët socio-demografikë, aktivitetin fizik, statusin e pirjes së duhanit dhe faktorët dietik, u zbulua se një rritje prej 10% në konsumin e ushqimeve ultra të përpunuara lidhej me një rritje prej 2% të diagnostikimit me ndonjë kancer dhe. Rritje 6% e vdekjeve nga kanceri i çdo lloji.