Eksperti i sigurisë ushqimore, Ervin Resuli, ka ngritur shqetësime të forta mbi mënyrën se si trajtohen problemet e sigurisë ushqimore në vend.
I ftuar në ‘Kafe Shqeto’, në SYRI TV, Resuli ka theksuar se thelbi i krizës nuk qëndron tek institucionet vetë, por tek mënyra si ato menaxhohen. Resuli tha se reagimet e shpejta dhe “aksionet” nuk zgjidhin problemet afatgjata, ndërsa shteti duket inekzistent kur përballet me shqetësimet e industrisë.
Ai shprehet se AKU-ja, që i janë ndërruar 4 drejtorë në 6 muaj, prej votit 2013 e deri më sot ka qenë një qokë politike.
“Ajo që më shqetëson mua është që, mblidhen në një ritrit në një bashkëbisedim me kryeministrin industrialistët, ngrenë një shqetësim dhe del kryeministri nxjerr shpatën dhe i pret të gjithë. Mua më shqetëson mosfunksionimi i shtetit. Pra, ne nuk ka interesojnë aksionet. Aksionet janë 3 ditë, 1 javë, 1 muaj, po pastaj? Historia vazhdon. Politikat afatgjate janë ato që e rregullojnë. Nëse ne sot themi që AKU duhet shkrirë, apo AKU nuk po bën punën, në fund të ditës nuk e ka fajin AKU. AKU-së në 6-mujorin e fundit i janë ndërruar nja 3-4 drejtora dhe që nga 2013 dhe deri sot, ka qenë një qokë politike. Ka qenë çështje aleancash, jep njërit, hiq tjetrit e kështu me radhë.
Thënë ndryshe, sot problemi nuk është institucioni drejtëpërdrejtë, është keqmenaxhimi dhe keqqeverisja. Ne nuk na duhen institucionet e reja që duan nja 5 vjet që të hyjnë, të përshtaten me urdhra ministri, me akte ligjore e nënligjore deri sa të fillojë funksionimi. Ne na duhen strukturat që kemi e ti bëjmë efiçente. Ti vëmë në punë. Kjo është kryesorja. Vaji i palmës, qumështi pluhur, në 3-4 vitet e fundit, është në rritje. Po ti referohemi INSTAT, doganave, i ke çdo vit e në rritje”- tha Resuli.