Njerëzit me alergji ushqimore kanë një rrezik 50 për qind më të ulët të kontraktimit të COVID-19 sesa njerëzit pa alergji ushqimore, sipas një studimi të Institutit Kombëtar të Shëndetit në SHBA.
Studimi i Epidemiologjisë Njerëzore dhe Reagimi ndaj SARS-CoV-2 (HEROS) ndoqi shëndetin e 4.000 njerëzve në 1.400 familje midis majit 2020 dhe shkurtit 2021.
Kjo ishte një kohë kur vaksinat kundër COVID nuk ishin të disponueshme për publikun ose gjerësisht të disponueshme, sipas Instituti Kombëtar i Shëndetësisë (NIH).
Gjatë anketës, çdo familje kishte të paktën një person të moshës mbi 21 vjeç. Dikush në çdo familje merrte një tampon hundësh çdo dy javë për të testuar për COVID.
Studiuesit nuk ishin të sigurt pse njerëzit me alergji ushqimore kishin një rrezik më të ulët të COVID.
Është e mundur që inflamacioni i tipit 2, i cili shpesh shkaktohet nga një reaksion alergjik, të reduktojë nivelin e receptorëve ACE2 në sipërfaqen e qelizave të rrugëve të frymëmarrjes, thotë studimi.
Receptorët ACE2 janë pika hyrëse për COVID-in, më pak receptorë do të thotë më pak mundësi që COVID të hyjë në trup.