BioNTech-Pfizer planifikojnë prodhimin e një vaksine kundër herpesit

Kompania farmaceutike gjermane ‘BioNTech’ dhe partneri i saj amerikan Pfizer do të prodhojnë së bashku një vaksinë kundër herpesit.

Kjo do të jetë vaksina e parë e e bazuar në teknologjinë e mesazheve të acidit ribonukleik (mRNA), e cila tashmë është përdorur për vaksinën e koronavirusit, njoftuan sot kompanitë bashkërisht. Provat klinike pritet të fillojnë në gjysmën e dytë të këtij viti.

Herpesi, i cili njihet edhe si ‘herpes zoster’, shkaktohet nga një virus që zakonisht shkakton linë e dhenve në fëmijëri. Megjithatë, pasi të jetë pastruar, virusi mbetet në qelizat nervore për gjithë jetën dhe mund të shkaktojë herpesin në një fazë të mëvonshme.

Simptomat tipike përfshijnë dhimbje djegëse, e ndjekur nga përhapja e flluskave në lëkurë. Në raste të rralla, dhimbja nervore mund të vazhdojë për periudha të gjata pasi skuqja të jetë pastruar.

LEXO EDHE  Yuri Kim tha se ishte përfshirë CIA dhe FBI për shpalljen e tij non-grata/Berisha: Guvernatorja nuk ka prova

Sipas organit kombëtar gjerman të kontrollit të sëmundjeve, Instituti ‘Robert Koch’ (RKI), rreth 300,000 persona në Gjermani preken nga herpesi çdo vit, rreth 5 për qind e tyre preken rëndë. Ekziston një vaksinim standard me një vaksinë të inaktivizuar në dy doza.

Dy kompanitë thanë se, për prodhimin e vaksinës së re do të përdoret një teknologji antigjeni të zhvilluar nga Pfizer ndërsa procesi i acidit ribonukleik mesazher (mRNA) nga BioNTech.

Ata kanë planifikuar  të ndajnë kostot e prodhimit si dhe fitimet bruto nga shitjet e produkteve të ardhshme.