Merret vendimi! Zyrtarët e FDA mbështesin Pfizer për fëmijët mbi 5 vjeç

Një panel i qeverisë amerikane ka votuar për të lejuar që vaksina Pfizer/BioNTech t’u jepet fëmijëve të moshës pesë deri në 11 vjeç.

Në shtator, kompania tha se nga të dhënat e saj të provës rezultoi Covid ishte i sigurt për fëmijët në atë grupmoshë. Shtetet e Bashkuara tashmë po ua japin atë atyre 12 vjeç e lart. Vendimi i fundit prek rreth 28 milionë fëmijë amerikanë.

Komiteti Këshillimor i Vaksinave dhe Produkteve Biologjike të Lidhura të FDA-së përcaktoi të martën se përfitimet nga marrja e vaksinës tejkalojnë rreziqet.

FDA pritet të miratojë gjetjet e komitetit, duke i hapur rrugën drejtorit të CDC që të rekomandojë që vaksinimet të fillojnë në fillim të muajit të ardhshëm.

Të dhënat e provës së kompanisë të dorëzuara te rregullatorët në shtator thanë se injektimet prodhuan një përgjigje imune “të fuqishme” të antitrupave në atë grup moshe.

Fëmijëve në atë grup moshe u jepet një injeksion me një të tretën e dozës që u jepet të rriturve.

Rregullatorët, megjithatë, duhej të peshonin gjithashtu rrezikun e inflamacionit të zemrës, një efekt anësor shumë i rrallë i vaksinave Pfizer dhe Moderna .

LEXO EDHE  VIDEO/ Adoleshentja grushton gruan në mes të rrugës, policia publikon pamjet

Harta e Covid: Ku janë rastet më të larta?
Të dhënat zyrtare nga SHBA tregojnë se 160 fëmijë të moshës pesë deri në 11 vjeç kanë vdekur nga Covid-19 që nga fillimi i pandemisë. Në total, vendi ka regjistruar afër 740,000 vdekje nga virusi.

Por miliona e kanë kontraktuar sëmundjen, mijëra prej të cilëve përfunduan në spital. SHBA ka raportuar gjithashtu më shumë se 5000 raste të një sëmundjeje të rrallë inflamatore të lidhur me infeksionet Covid, e cila ka vrarë 46 fëmijë.

Të hënën, Moderna njoftoi se do t’i dorëzonte rregullatorëve të dhënat e provës pasi një studim zbuloi se vaksina e saj Covid prodhoi një “përgjigje të fuqishme të antitrupave neutralizues” te fëmijët e moshës gjashtë deri në 11 vjeç.

Mbretëria e Bashkuar sapo ka filluar të hapë vaksina për fëmijët e moshës 12 deri në 15 vjeç. Zyrtarët kryesorë mjekësorë të vendit rekomandojnë një dozë të një vaksine për fëmijët në atë grupmoshë, megjithëse qasjet ndryshojnë në vende të tjera .