Mbretëri e Bashkuar, David Frost ofron ‘tekstin e ri ligjor’ të BE -së për Irlandën e Veriut

Ministri britanik i Brexit ka propozuar një “tekst të ri ligjor” për të zëvendësuar Protokollin e diskutueshëm të Irlandës së Veriut, në një fjalim të madh në Portugali.

David Frost tha se po e ndante dokumentin me Komisionin Evropian të martën, një ditë para se Brukseli të zbulojë më shumë detaje të propozimeve të tij.

Fjalimi i ministrit në Ambasadën Britanike në Lisbonë pason një luftë fjalësh midis Londrës dhe Brukselit mbi aranzhimet pas Brexit të përcaktuara në marrëveshje dhe vullnetin e mirë përkatës të secilës palë.

LEXO EDHE  Kundër çertifikatës së vaksinimit, protestuesit përshkallezojne situatën në Itali

Frost tha se protokolli kishte “humbur pëlqimin” në Irlandën Veriore dhe përsëriti se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar mund të përdorë nxitjen e Nenit 16 të protokollit, duke pezulluar marrëveshjen fare.

Protokolli-pjesë e traktatit të divorcit BE-MB-ka sjellë ndërprerje tregtare midis Britanisë dhe Irlandës Veriore, duke zemëruar Unionistët Britanikë. Londra ka shtyrë për një kohë të pacaktuar kontrollet e reja kufitare për shkak se kanë hyrë në fuqi.