Koncesionari 100 mln euro i laboratorëve, fiton edhe 1 milionë euro të tjera pa garë në QSUT!

Nga Boldnews.al

Pak ditë më parë, Boldnews publikoi një investigim, se si Qendra Spitalore Universitare Nënë Tereza po ndihmonte me 100 mijë euro koncesionarin 100 milionë euro të laboratorëve mjekësore. Justifikimi i Enkelejd Jotit në atë tender ishte se “kështu parashikohej në marrëveshjen koncesionare”. Por, pa kaluar disa ditë, vetë Joti e ka shpallur këtë kompani fituese në dy tendera të tjerë, vlera e së cilave është rreth 1 milionë euro.

Boldnews ka siguruar dokumentet e tenderëve të firmosur nga Joti, ku ajo që bie në sy është se në të dy rastet ka marrë pjesë vetëm 1 kompani, “Pegasus”. Madje, me vlerë shumë afër fondit limit, në procedura pa asnjë garë.

Tenderat në shëndetësi kanë qenë gangrenë e madhe në buxhetin e shtetit, teksa oligarkët e kësaj fushe i kanë “prenotuar” me kohë tenderat. Skema e QSUT është se, fillimisht dokumentet i përshtaten kompanisë së preferuar dhe më pas shpallet fituesi. Nga hulumtimet e Boldnews rezulton se QSUT vetëm sa “noterizon” fituesin, i cili garon i vetëm!

Faksimile: Njoftimi i fituesit nga QSUT, ku rezulton se në këtë procedurë ka marrë pjesë vetëm 1 kompani
Faksimile: Njoftimi i fituesit nga QSUT, ku rezulton se në këtë procedurë ka marrë pjesë vetëm 1 kompani

Por, le të analizojmë një procedurë të ndjekur nga QSUT e Enkelejd Jotit. Sipas dokumentit që disponon Boldnews, Joti ka firmosur fituesin e procedurën “blerje materiale mjekësore për kataraktën” për mbulimin e nevojave 24 mujore QSUT.

Në lotin 1 të këtij tenderi, që bën fjalë për “materiale mjekësore për ndërhyrjen e Kataraktit”, me vlerë 76.852.000 lekë me TVSH, ka marrë pjesë vetëm bashkimi i operatorëve ekonomike “Pegasus” dhe “Gen Alb Farma”. Këto kompani kanë ofruar 76.184.000 lekë, ose shumë shumë afër fondit limit. Kanë lënë vetëm disa qindarka!

LEXO EDHE  A jeni më afër me Qeverinë se me opozitën? Ja ç´thotë Yuri Kim
Faksimile: Dokumenti që e shpall fituese “Pegasus” në një tjetër tender pa garë nga QSUT

Më sipër faktuam se koncesionari i laboratorëve mjekësore ishte shpallur fituese e 760 milionë lekëve pa garë nga QSUT. Ndërkohë, më poshtë do të publikojmë një tjetër procedurë, sërish me të njëjtën skemë.

Drejtori i QSUT ka shpallur fituesin e tenderit “blerje materiale mjekësore për kataraktën”, për lotin 2 “materiale të përshtatshme për aparatin Alcon Infinity ose ekuivalent” me fond 22.002.000 lekë. Kompania e vetme në këtë procedurë ishte “Pegasus”, e cila ofroi 21.852.000 lekë të reja. Pra, vetëm 150 mijë lekë më pak sesa fondi limit, ose 99 % e fondit të akodruar.

Të dyja procedurat duket se janë bërë formale, duke i dhënë në total rreth 1 milionë euro pa garë. Kujtojmë se “Pegasus” është fituese e koncesionit 10 vjeçar të laboratorëve mjekësorë, marrëveshje nga e cila do të marrin mbi 100 milionë euro. Një koncesion shumë i debatuar, pasi një hallkë kyçe në shëndetësi i kalon privatit, ky i fundit po e ushtron aktivitetin brenda ambienteve të shtetit.