Hipokrizia e Reformës/ Gruaja e Denarit u dorëhoq nga frika e Vetingut, tani kontrollon gjyqtarët

Nga Boldnews.al

Reforma në Drejtësi ka hyrë në një spirale hipokrizie, e cila është mëse e dukshme, pavarësisht mbështetjes së gjerë publike që i jepet asaj nga partnerët ndërkombëtarë në Shqipëri.

Në këtë spirale janë përfshirë edhe misione ndërkombëtare, të cilat janë atashuar pranë strukturave të reja të drejtësisë për të ofruar asistencën e tyre.

Një rast i tillë është shënuar së fundmi në institucionin e Inspektorit të Lartë të Drejtësisë.

Në një njoftim për media, shpërndarë këtë të Mërkurë, zyra e drejtuar nga Artur Metani njofton se misioni “EURALIUS V” ka shpërndarë “çertifikata vlerësimi” për disa anëtarë të stafit të tij, në vijim të bashkëpunimit mes dy strukturave.

Në listën e zyrtarëve të vlerësuar është edhe Elona Kana, bashkëshortja e ish-kryetarit socialist të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Denar Biba.

Kana u përfshi më herët në procesin e Vetingut, pasi mbante funksionin e këshilltares ligjore në Gjykatën e Lartë.

Pas një serie të gjatë zvarritjesh dhe shtyrjesh, Kana paraqiti dorëheqjen nga e drejta për të marrë statusin e magjistratit, duke nxitur Komisionin e Pavarur të Kualifikimit që të ndërpriste procesin e rivlerësimit ndaj saj.

Trupa e Vetingut kishte përfunduar procesin e verifikimit për Kanën dhe e ftoi atë të paraqitej në seancë dëgjimore në 28 janar 2020. Seanca e parë u shty dhe një ftesë tjetër iu drejtuar për t’u paraqitur në 3 Shkurt 2020.

Por, edhe kjo seancë u shty për një kohë të pacaktuar. Derisa Komisioni i Pavarur i Kualifikimit informoi për ndërprerjen e procesit të rivlerësimit, për shkak të dorëheqjes së saj.

LEXO EDHE  Raporti i Eurostat/ Shqipëria e treta në Europë për aplikimet për azil të fëmijëve

Në vendimin e zbardhur, KPK, ndryshe nga shumë raste të tjera, nuk përdori terminologjinë “e hidhur” që ka përdorur për subjekte të tjerë të dorëhequr, ku thekson se janë larguar pasi kanë marrë raportin e gjetjeve.

Megjithatë, të dhënat mediatike dhe të tjera të bazuara në formularët e pasurisë, ngritën dyshime të forta se ajo dhe bashkëshorti i saj, Denar Biba, kishin probleme të theksuara me ligjshmërinë e burimit të aseteve dhe llogarive bankare.

Pas ndërprerjes së procesit të Vetingut, KPK njoftoi se Elona Kana ndalohet që të zgjidhet apo emërohet në strukturat e larta të drejtësisë për 15 vitet e ardhshme, për shkak të dorëheqjes.

Por, siç duket, për bashkëshorten e Denar Bibës, është gjetur një portë e vogël, nëpërmjet të cilës ka hyrë sërish në sistemin e drejtësisë.

Për më tepër, në një institucion, i cili ka për detyrë që të kontrollojë të gjithë gjyqtarët dhe prokurorët e Republikës.

Dhe, jo vetëm kaq. Por, ajo merr edhe “çertifikatë vlerësimi” nga misioni EURALIUS V, një prej strukturave kryesore të paguara nga Bashkimi Europian për zbatimin e Reformës në Drejtësi në Shqipëri dhe sidomos procesit të Vetingut.

Spiralja e hipokrizisë mbyllët plotësisht-gruaja e Denar Bibës jep dorëheqjen nga detyra, pasi, me shumë mundësi nuk justifikon pasurinë përballë Vetingut, më pas emërohet në Inspektoratin e Artur Metanit për të kontrolluar gjyqtarët e prokurorët dhe në fund merr edhe “vlerësime ndërkombëtare”.