Ja kujt mund t’i dhuroni gjak nisur nga grupi

A e njihni grupin tuaj të gjakut ose atë të familjes tuaj të ngushtë?

Nëse e dini këtë, mund t’ju befasojë të dëgjoni se shumë njerëz nuk kanë ide dhe madje edhe më pak e dinë se sa i përputhshëm është lloji i tyre me të tjerët nëse do të vinte në rast urgjence.

Siç tregon kjo grafik duke përdorur informacionin e Shoqatës Amerikane të Hematologjisë, mund të ketë ndryshime shumë të mëdha në sa lloje do të pranonte trupi juaj në rastin e një transfuzioni.

Nëse keni llojin AB +, ju keni luksin të jeni në gjendje të pranoni të gjitha llojet e gjakut, pasi dikush me O- është i kufizuar rëndë, pasi dhuruesi mund të jetë vetëm nga ky grup gjaku.

LEXO EDHE  ‘Delta’ ka hyrë në Shqipëri / Mjeku Alimehmeti jep informacionin e rëndësishëm mbi virusin e rrezikshëm

Siç thuhet nga burimi: “Burimi i sigurt dhe i besueshëm i gjakut është thelbësor për sigurimin e produkteve efektive të gjakut për marrësit.  Bankat e gjakut varen nga dhurimet vullnetare altruiste të qytetarëve. Si rezultat, ato  vënë theks të madh në bërjen e procesit të dhurimit të këndshëm, të përshtatshëm dhe sa më të sigurt për dhuruesit. “