Ekspres, franceze, greke, frape, çfarëdo kafeje që preferoni nuk ka rëndësi, pasi një studimi i ri zbulon se kafeja me ose pa kafeinë zvogëlon rrezikun e sëmundjes kronike të mëlçisë.
Por a është kafeja e mirë për ne? Studime të shumta janë përpjekur t’i japin përgjigje kësaj pyetjeje, për efektin e kafesë te trupi dhe shëndeti ynë. Një studim i ri shkencor nga Universitetet e Southampton dhe Edinburgh-ut botuar në BMC Public Health argumenton se konsumimi i kafesë me kafeinë, por edhe pa kafeinë shoqërohet me një rrezik të zvogëluar të zhvillimit të sëmundjes kronike të mëlçisë.
Megjithëse kafeja ka demonizuar efektet e saj negative në shëndetin tonë, studimet kanë treguar që mund të zvogëlojë rrezikun e fibrilacionit atrial në një periudhë afatgjatë.
Në rast se pini shumë kafe, domethënë më shumë se gjashtë filxhanë në ditë mund të rritet sasia e lipideve në gjak.
Në këtë studim doli se tre deri në katër filxhanë në ditë zvogëlojnë rrezikun e vdekjes para kohe nga sëmundja kronike e mëlçisë krahasuar me mospirjen e kafesë.