ERRU propozon 4-fishimin e çmimit të ujit, ja sa do të jetë fatura minimale

Enti Rregullator i Ujit ka propozuar katërfishimin e çmimit të ujit me qëllim bashkimin e ndërmarrjeve të Ujësjellës-Kanalizimeve.

Siaps raportit kërkohet që të vendoset një tarifë e njëjtë për të gjitha bashkitë që kap vlerën e 1 mijë e 400 lekëve nga 350 lekë që është më e ulëta aktualisht, Vetë ERRU e pranon që kjo do sillte kosto dhe probleme të mëdha.

Në raportin ‘Alternativat e agregimit të sektorit të ujësjellës kanalizimeve’ propozohen dy varinate për bashkimin e ndërmarrjeve.

Në një prejalternativave kërkohet që të aplikohet një tarifë e njëjtë në të gjithë vendin që kap vlerën e rreth 1400 lekëve në muaj, ndërsa aktualisht ajo varion nga 350 deri në 2,000 lekë në muaj.

“Vlera relativisht e lartë e faturës së unifikuar do të krijonte probleme sociale për bashkitë në të cilat aktualisht aplikohen tarifa mjaft të ulëta sidomos për zonën verilindore, ku procesit duhet ti paraprihet me një politikë subvencionimi të tarifave.”

Ndërkohë që në varinatin e dytë propozohet bashkim gradual mbi baza vullnetare dhe me iniciativë nga qeveria qendrore.

LEXO EDHE  Rritja ekonomike, pse duhet t’i mbajmë sytë nga eksportet

ERRU rekomandon se për seleksionimin e 2-3 shembujve pilot duhen mbajtur parasysh 5 kritere.

Në një prej këtyre pikave kërkohet që të bashkohet një shoqëri që është financiarisht e qëndrueshme me një ose disa të tjera që kanë performancë të dobët financiare.

Më herët ishte Ministria e Financave e cila porpozi që borxhet që Ujësjellësit kanë për energjinë të futen në faturën e ujit, duke sjellë kështu një kosto më të madhe për qytetarët.

Ndërmarrjet e Ujësjellësit kanë krijuar një stok prej 17 miliardë lekësh për detyrime të prapambetura kundrejt OSHEE deri në fund të vitit 2020, pjesa më e madhe  tyre, konkretisht 9 miliardë prej tyre janë kamatë vonesa.