Alarmi! Lumi Jordan po zhduket ngadalë, ja paralajmërimi i frikshëm i shkencëtarëve

Bëhet me dije se lumi Jordan është më i dobët se sa ishte deri në shekullin e 20-të. Mësohet se dikur e pasur me ujë, sot, në disa vende, shihen vetëm disa gjurmë. Deti i Vdekur tashmë ka humbur një të tretën e sipërfaqes së tij dhe niveli i ujit po bie çdo vit.

Arsyeja për këtë gjendet pjesërisht në avullimin e ujit nga Deti i Vdekur, megjithatë, problemi më i madh mbetet në vëllimin e zvogëluar të ujit nga lumi Jordan, por edhe në shfrytëzimin e detit nga komplekset hoteliere, të cilat ndotin zonën.

LEXO EDHE  Zjarri në Greqi/ Pamjet rrënqethëse kur kafshët përpiqen t’i shpëtojnë flakëve

Shkencëtarët paralajmërojnë që lumi Jordan do të thahet plotësisht nëse nuk merren masa të caktuara. Ekspertët nuk u kërkojnë politikanëve të ndalojnë përdorimin e ujit, por sugjerojnë gjetjen e një ekuilibri më të shëndetshëm.

Ata gjithashtu paralajmërojnë që pelegrinët duhet të parandalohen të pagëzohen në të, sepse është i ndotur, kështu që mund të shkaktojë probleme shëndetësore.