Prania ushtarake amerikane në botë: Sa baza ka jashtë SHBA dhe llojet e tyre

Që nga sulmet e 11 shtatorit 2001, të cilat vranë rreth 3,000 amerikanë, kur avionët e rrëmbyer nga persona të armatosur u përplasën në kullat e Qendrës Botërore të Tregtisë në New York dhe ndërtesën e Pentagonit, ndërsa një aeroplan u rrëzua në Pensilvani, ka filluar. dhe kapitull të ndryshëm mbi vendosjen ushtarake amerikane jashtë vendit.

Para kësaj, mijëra trupa amerikane ishin vendosur që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore në disa zona në Evropë dhe Azinë Lindore dhe më pas ajo prani ushtarake u zgjerua pas fillimit të “luftës globale kundër terrorit”, siç e quante Uashingtoni.

Sot, qindra mijëra trupa amerikane janë vendosur në dhjetëra vende të botës dhe motivet e kësaj pranie ushtarake ndryshojnë nga vendi në vend dhe periudhat kohore.

Njoftimi i Presidentit Joe Biden se tërheqja e vendit të tij nga Afganistani do të përfundonte deri më 11 shtator, tërhoqi vëmendjen për praninë ushtarake të SHBA në të gjithë botën, në një kohë kur shumica e amerikanëve nuk janë në dijeni të detajeve ose qëllimeve të saj, si dhe kornizën kohore.

Por sa baza ushtarake ka SHBA jashtë vendit dhe llojet e atyre bazave?

Amerika ka qindra baza ushtarake në të gjithë botën, nga Hondurasi në Australi, Japoni, Irak, Katar në Gjermani dhe Itali, duke mbuluar të gjitha kontinentet.

Sipas David Vine, një profesor i antropologjisë politike në Universitetin Amerikan në Uashington dhe autor i një libri mbi bazat amerikane, Shtetet e Bashkuara kanë rreth 800 baza ushtarake në më shumë se shtatëdhjetë shtete dhe rajone.

Natyra e bazave të SHBA ndryshon nga shteti në shtet. Ka baza për mbrojtjen e vendeve individuale, të tilla si Koreja e Jugut, dhe ka gjithashtu baza që synojnë trajnimin e forcave lokale, siç është rasti në Irak. Ekzistojnë gjithashtu baza luftarake nga të cilat forcat amerikane fillojnë sulmet ushtarake, si në Afganistan, dhe bazat nga të cilat operojnë vetëm mjete ajrore pa pilot, si në Çad dhe Nigeri. Gjithashtu, trupat janë vendosur në disa vende për shkak të anëtarësimit të tyre në NATO, siç është rasti me bazat ushtarake në Gjermani dhe Itali.

Nuk ka një shembull të ngjashëm të vendosjes së trupave në botë, dhe Profesor Vine konfirmoi se fuqitë e tjera të mëdha ushtarake – të tilla si Kina, Britania, Franca dhe Rusia – së bashku kanë vetëm 31 baza jashtë kufijve të tyre, të cilat janë përhapur në të gjithë botën.

Sa është numri i anëtarëve të trupave amerikane jashtë vendit?

Uashingtoni ka mbajtur midis 150,000 dhe 200,000 trupa jashtë vendit dhe ky numër ndryshon në varësi të përfshirjes së SHBA në konfliktet ushtarake të huaja. Numri i anëtarëve të trupave amerikane ndryshon nga koha në kohë në përputhje me ndryshimet në qëndrimet amerikane për çështje të ndryshme. Natyra sekrete e të dhënave për vendosjen e trupave amerikane në disa zona nuk lejon botimin e të dhënave të sakta për numrin e përgjithshëm të këtyre forcave dhe në shumë raste natyra e misioneve të tyre nuk dihet.

A i ka arritur qëllimet e saj prania ushtarake e SHBA-së?

Në përgjithësi, ushtria amerikane beson se, po të mos kishte qenë për praninë e mijëra trupave amerikane në Korenë e Jugut, Koreja e Veriut do të kishte pushtuar atë vend, dhe e njëjta gjë është e vërtetë për Japoninë. Nga ana tjetër, Tajvani beson se nëse Pekini nuk do të kishte pasur një prani ushtarake dhe një premtim amerikan për të mbrojtur ishullin që Kina po kërkon të aneksojë, do të kishte bërë kaq shumë vite më parë.

Nga ana tjetër, shumë vëzhgues besojnë se Uashingtoni nuk i ka arritur qëllimet e dëshiruara në pushtimet e Irakut dhe Afganistanit.

Çfarë mendojnë njerëzit amerikanë për vendosjen e forcave të tyre nëpër botë?

Shumica e amerikanëve, si kombet e tjera, nuk e njohin ose nuk duan ta pranojnë që Shtetet e Bashkuara dominojnë botën me fuqinë e tyre ushtarake. Për shkak se është një sekret qeveritar, një qytetar amerikan shpesh nuk i di detajet e vendosjes së forcave të tij jashtë vendit, përveç në rastin e luftërave të mëdha dhe vrasjeve të amerikanëve, siç është rasti në Irak dhe Afganistan.

LEXO EDHE  Joe Biden: Jam optimist se do të takohem me Putin së shpejti

Raportet e medias sugjerojnë se në disa raste, qeveria e SHBA po bllokon vlerësime të caktuara të numrit të trupave ushtarake që veprojnë jashtë, ndërsa në shumë raste shumë janë mashtruar nga të dhënat zyrtare që ndryshojnë nga shifrat në lidhje me praninë aktuale të trupave.

Ish-Presidenti Trump ra dakord të mbajë rreth 200 trupa në Sirinë veriore në 2019, përpara operacionit turk kundër Njësive Kurde të Mbrojtjes së Popullit (YPG), por numri aktual i trupave nuk ra kurrë në 200 dhe mbeti në 900, sipas burimeve amerikane.

Në cilat vende janë vendosur pjesa më e madhe e trupave amerikane?

Numri më i madh i anëtarëve të forcave amerikane është vendosur në Japoni, ku tejkalon 50 mijë ushtarë. Në Korenë e Jugut, Shtetet e Bashkuara gjithashtu kanë një prani të konsiderueshme me afërsisht 26,000 trupa.

Gati 33,000 trupa amerikane janë vendosur në Evropë, kryesisht në Gjermani, e ndjekur nga Italia. Gjatë dy dekadave të fundit, numri i forcave amerikane në Irak dhe Afganistan ka qenë në disa raste më shumë se 200,000, veçanërisht në fazat e hershme të pushtimit në fillim të vitit 2002 në Afganistan dhe në mes të vitit 2003 në Irak.

Cila është kostoja e luftës amerikane në Afganistan?

Studimi, i botuar si pjesë e iniciativës Kostot e Luftës, një projekt i përbashkët kërkimor i Universiteteve Amerikane Brown dhe Boston, tregon se kostot e luftërave amerikane arritën 6.4 trilion dollarë amerikanë nga sulmet e 11 shtatorit 2001 deri në fund të 2020

Kjo shumë përfshin kostot e luftërave në Irak dhe Afganistan, së bashku me operacionet ushtarake në Pakistan, Jemen, Libi, Siri dhe vendet afrikane.

Raportet e botuara nga The New York Times treguan se kostoja e luftës në Afganistan arriti në 2 trilion dollarë, ndërsa sipas raporteve të tjera, qeveritare dhe jo-qeveritare, kostoja materiale e luftës nuk kaloi 1 trilion dollarë. Kontradikta buron nga metoda të ndryshme të llogaritjes, dhe përfshirja e disa elementeve dhe neglizhimi i të tjerave.

Projekti “Kostot e Luftës” vlerëson se kostot e luftës në Afganistan kanë tejkaluar dy miliardë dollarë, se më shumë se 6,300 amerikanë kanë humbur jetën e tyre dhe se më shumë se 40,000 të tjerë janë plagosur që nga viti 2001.

Studimi i Kostos së Luftës vlerëson se 2.401 ushtarë amerikanë dhe afërsisht 3.943 kontaktorë të qeverisë amerikane humbën jetën. Studimi gjithashtu vuri në dukje se 1,150 njerëz, ushtarë dhe kontraktorë nga vendet anëtare të koalicionit ndërkombëtar ishin vrarë.

A ka arritur Uashingtoni të arrijë qëllimet e tij në Afganistan?

Ish-ambasadori amerikan David Mack thotë se vendi i tij ka arritur qëllimin e tij kryesor për të pushtuar Afganistanin, i cili është të eliminojë al-Kaidën në atë vend dhe të kufizojë ndikimin e talibanëve, por nuk ka arritur qëllimet që pasuan.

Administrata e ish-Presidentit George W. Bush kishte për qëllim arritjen e stabilitetit në Afganistan, formimin e një qeverie reformiste dhe mbrojtjen e të drejtave të grave. Por, pavarësisht suksesit në disa qytete, zona të mëdha të Afganistanit kanë mbetur jashtë kontrollit të qeverisë qendrore, e cila ka kërkuar që trupat amerikane të qëndrojnë në atë vend gjatë gjithë këtyre viteve.

Vëzhguesit kanë frikë se talibanët do të marrin kontrollin mbi të gjithë Afganistanin pasi të ketë përfunduar tërheqja e trupave të huaja nga vendi.

Pse Uashingtoni vendosi të tërheqë forcat e tij nga Afganistani tani?

Asnjë president amerikan nuk ka planifikuar të qëndrojë në Afganistan përgjithmonë, me ish-presidentin Donald Trump kredituar me futjen e termit “Luftërat e pafundme amerikane” në debatin politik në Uashington. Trump është zotuar të tërheqë forcat e vendit të tij nga luftërat e pafund në Afganistan. Në të vërtetë, ai arriti një marrëveshje me talebanët për tërheqjen e forcave amerikane deri në maj të këtij viti.

Kjo bëri presion mbi administratën e Biden, e cila nuk kishte zgjidhje tjetër veçse të aktivizonte procesin e tërheqjes, megjithë ngadalësimin e tij dhe premtimin se ai do të përfundonte përpara 11 shtatorit.