Shkeli kushtet e kontratës, BE ultimatum kompanisë së vaksinave ‘Astrazeneca’

Bashkimi Europian i ka dërguar një letër kompanisë së vaksinave Astrazeneca, ku shprehet shqetësimi për shpërndarjen e dozave.

Letra u dërgua në 19 Mars dhe kompanisë i ishte dhënë kohë të përgjigjej brenda 20 ditësh. Kompania pritej të jepte midis 30 dhe 40 milionë doza të vaksinës deri në fund të vitit 2020, midis 80 dhe 100 milion në tre muajt e parë të këtij viti dhe pjesën e mbetur të 300 milion pritet në fund të qershorit. Por deri në fund të Marsit, kompania kishte furnizuar vetëm 30,12 milion doza

Sipas Corriere della Sera, në 19 Mars Brukseli i dërgoi një letër Iskra Reic, nënkryetare ekzekutive për Evropën dhe zëvendës Këshillit të Përgjithshëm, avokat i kompanisë, Mariam Koohdari me listën e mangësive dhe shkeljeve të kontratës së nënshkruar.

Ajo kontratë, botimi i së cilës ishte kërkuar me forcë nga udhëheqësit evropianë në fillim të mosmarrëveshjeve për prerjen e dozave dhe kur lindi dyshimi se shishet me vaksinën kishin destinacionin e tyre kryesor jo vetëm Londrën, por edhe të tjera jo vendet evropiane.

LEXO EDHE  Këto janë ushqimet më të shëndetshme

“Pas një analize të hollësishme të të gjithë informacionit – lexon dokumenti – kemi arritur në përfundimin se AstraZeneca ka shkelur dhe vazhdon të shkelë detyrimet e saj kontraktuale për prodhimin dhe furnizimin e 300 milion dozave fillestare për Evropën”.

Kur dokumenti u nënshkrua, kompania, e udhëhequr nga francezi Pascal Soriot, doli se në të zezë dhe të bardhë u shpreh koncepti se kompania nuk kishte kontrata dhe detyrime ndaj të tjerëve dhe se kompania merr përsipër të prodhojë vaksinën edhe jashtë Evropës .

Njëzet ditët në të cilat kompania duhet të kishte “korrigjuar shkeljet thelbësore të kontratës” kanë kaluar tani dhe është e qartë se vonesat që tani mund të sjellin një kërkesë për dëmtime nuk janë rikuperuar.

Gjithashtu sepse letra na kujton se “shkelja thelbësore e marrëveshjes së blerjes nga kompania juaj mund të çojë në pasoja dramatike për jetën, shëndetin dhe lirinë e miliona qytetarëve evropianë në krizën Covid-19”.