Shokuese/ Laboratori në Kinë krijon njeriun hibrid në embrionin e një majmuni

Shkencëtarët pohojnë se ata kanë krijuar hibridin e parë njerëzor-kafshë në një laborator kinez. Lajmi i tillë ka dalë në gazetën spanjolle El Pais.

Një ekip i studiuesve spanjollë që veprojnë në Kinë, thonë se ata kanë krijuar embrione që janë pjesë njerëzore – dhe pjesë majmun.

Biologu Juan Carlos Izpisúa, i cili gjithashtu operon një laborator në Institutin Salk të Kalifornisë, drejtoi projektin kërkimor.

Qëllimi i tyre i deklaruar është që një ditë të kuptojnë se si t’i përdorin kafshët për të krijuar organe për transplantime njerëzore. Ata besuan se krijimi i një hibridi ishte një hap i parë i rëndësishëm. “Kimerat” e kafshëve njerëzore do të përdoren si burime për transplantim.

Më konkretisht, ekipi injektoi qelizat burimore njerëzore në një embrion majmuni, duke u dhënë qelizave aftësinë për të krijuar çdo lloj indi brenda embrionit. Testi u ndalua, megjithatë, para se të fillonte çdo periudhë shtatzënie, gjë që i mbajti ata larg territorit etik më të lëkundur. Edhe akoma, shkencëtarëve spanjollë u kërkua të zhvillonin eksperimentin në Kinë pasi ai ka një infrastrukturë më të madhe në fushën shkencore transgjenike – domethënë ligje më të buta.

Krijimi i kimerave njeri-majmun

Krijimi i kimerave është relativisht i drejtpërdrejtë. Shkencëtarët injektojnë qelizat burimore embrionale njerëzore në një embrion të një specie tjetër që është vetëm disa ditë e vjetër.

Izpisúa  eksperimentoi me këtë lloj kërkimi, pasi ai më parë u përpoq të shtonte qelizat njerëzore në embrione të derrit. Hulumtimi i tij me derra shkakti reagime të forta deri në një bllokim rrugësh, dhe kjo është arsyeja se pse ai u zhvendos drejt eksperimenteve në embrionet e primatëve.

Shkencëtarët krijojnë gjenetikisht lloje të caktuara të qelizave shtazore për t’u çaktivizuar në mënyrë që të ketë një shans më të madh për qelizat burimore të njeriut për t’u kapur. Ky lloj hulumtimi nuk lejohet në Shtetet e Bashkuara, Instituti Kombëtar i Shëndetësisë thotë se fondet federale nuk mund të përdoren për të krijuar embrione të kimerave njeri-majmun. Nga ana tjetër, Kina nuk ka një ligj të tillë. Asnjë hibrid i tillë njeri-majmun nuk ka lindur kurrë.

Biologu shqiptar Ethem Ruka e cilëson këtë si një lajm tronditës për të gjithë botën. “Bioteknologjia po trondit njerëzimin, ndaj gjithçka duhet të mbahet në kontroll. Ndërhyrjet te e gjalla duhet te japin garanci para se të sjellin  dëme të pariparueshme”, shkruan ai në një postim.

Postimi i plotë/ PRODHOHET EMBRIONI I PARE NJERI-MAJMUN!!!

Prodhimi i embrionit të parë njeri majmun nga një ekip kërkuesish spanjolle e amerikane përbën një lajm tronditës për gjithë botën.

Krijesa të tilla quhen kimere. Njeriu dhe majmuni nga pikëpamja evolutive kanë një largësi prej 30-40 milionë vitesh. Këto kërkime synojnë te rrëzojnë këtë dallim kohor.

Për t’i shpëtuar legjislacionit të rreptë kërkuesit shfrytezojnë vende, ku eksperimente të kësaj natyre anashkalojnë legjislacionin ndërkombëtar të bioetikës!

Ky kërkim, sipas autorëve, synon në një të ardhme shfrytëzimin e organeve për transplant te njeriu. Të tjerë pretendojne se këto modele kimere mund të përdoren për të provuar medikamentet para se të përdoren nga njeriu.

Bioteknologjia po trondit njerëzimin, ndaj gjithçka duhet të mbahet në kontroll. Ndërhyrjet te e gjalla duhet te japin garanci para se të sjellin  dëme të pariparueshme.