Si bëhet trajtimi i Covid-19 në shtëpi? Mjekët italianë publikojnë recetat, ja 3 fazat e trajtimit

Disa mjekë italianë kanë publikuar një raport specifik sipas përvojës së tyre se si mund të trajtojmë koronavirusin në shtëpi.

Sipas tyre, ky është një trajtim që aplikohet në shtëpi nën mbikëqyrjen e mjekut, në mënyrë që pacienti të mjekohet që në momentin e parë dhe të mos ketë nevojë të shtrohet në spital.

Raporti është nënshkruar nga 200 mjekë italianë nga rajone të ndryshme, duke përfshirë mjekë nga sistemi kombëtar shëndetësor i vendit fqinj.

Duhet të theksohet se ky është një raport për trajtimin e Covid-19 në shtëpi gjatë valëve të para dhe të dyta të pandemisë, ndërsa nuk është sqaruar nëse ky raport funksionon edhe për variantet e reja të Covid që janë shfaqur në muajin e kaluar, në Afrikën Jugut dhe Brazil.

Më poshtë është raporti i përkthyer në shqip nga Abcnews.al

Hipoteza 1: COVID-19 përbëhet nga 3 faza, sipas indikacioneve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë:

A)Faza 1 (Infeksioni i Hershëm): Simptomat janë të ngjashme me gripin me ethe të vazhdueshme por të pakta, dhimbje koke, artralgji (dhimbje e kyçeve) dhe mialgji (dhimbje e muskujve).

B) Faza 2 (Faza pulmonare): Simptomat lidhen me traktit respirator, pacienti ka gulçim, dhimbje gjoksi).

C) Faza 3 (Faza e hiperinflamacionit): Simptomat e raportuara janë inflamacioni në shumë organe, tromboembolizmi( mpiksja e gjakut) dhe mundësia e madhe e zhvillimit të trombozës.

Qëllimi i këtij regjimi është të shmangë, për aq sa është e mundur, shtrimin në spital dhe vdekshmërinë e pacientëve me Covid-19 duke u trajtuar në shtëpi për fazat 1 dhe 2.

Hipoteza 2: Gjatë fazës së parë nuk është i rekomandueshëm trajtimi me paracetamol (i cili ul glutationin dhe nuk është një ilaç anti-inflamator), dhe pacienti nuk duhet të presë thjesht duke vëzhguar simptomat .

Hipoteza 3: Prandaj është i nevojshëm trajtimi i simptomave inflamatore me ilaçe që janë testuar efektive dhe me antibiotikë, pa pritur rezultatin e testit. Koha është më e rëndësishme se testi.

Hipoteza 4: Asnjë nga antiviralët e sugjeruar për trajtimin e COVID-19 nuk ka treguar efektivitet.

Hipoteza 5: Studimet e fundit tregojnë një lidhje midis florës së zorrëve dhe sëmundjes COVID-19. Simptomat përkatëse tregojnë fillimin e sëmundjes.

Qëllimet kryesore të trajtimit:

1) Ndërhyrja në kohë

2) Regjimi i thjeshtë i ilaçeve, i memorizuar lehtësisht nga komunikimi me anë të telefonit.

3) Përdorimi i menjëhershëm i ilaçeve që kemi në dispozicion.

4) Trajtimi në mënyrë korrekte me qëllim mbledhjen e të dhënave për studime shkencore.

5) Kostot financiare (pasi në shumë raste, kostoja e trajtimit paguhet e gjitha nga pacienti).

Trajtimi në fazën 0 (pacienti pozitiv por asimptomatik)

A)

Vitaminë C of 500 mg 1 + 1 / në ditë

Vitaminë D3 10,000 UI / në ditë

Vitaminë K2 200 mcg / në ditë

Quercetin 500 mg / në ditë

Lactoferrin 300-400 mg / në ditë

Picolinate zinc 30 mg / në ditë

Resveratrol 500-1000 mg / në ditë

B) Gjithashtu rastet pozitive por asomptomatike duhet të qëndrojnë të izoluar, të mbajnë dietë , dhe gjithashtu kontroll adekuat të hidratimit dhe oksigjenit.

Kujdes: Rekomandohet që të mos ndërprisni asnjë trajtim me antikoagulues ose antikoagulante.

Trajtimi në shtëpi gjatë fazë së parë

Ilaçet që do të përdoren shënohen me shkronja të zeza, duke marrë parasysh në çdo rast që pacienti mund të marrë edhe ilaçe të tjera.

Ilaçet anti-inflamatore që mund të përdoren – por jo në kombinim me ilaçe të tjera brenda 72 orëve nga fillimi i simptomave (kollë, dhimbje fyti, ethe, mpirje, humbje të shijes).

LEXO EDHE  Simpatizantët e LSI i ranë borive te shtëpia e tij, ja çfarë e shqetësoi Ramën

-Acid acetilsalicilik, 500 mg x 2 / deri në 10 ditë pas ushqimit

-Indomethacin, 50 mg x3/ para ushqimit

-Ibuprofen, 600 mg x 2 / deri në 10 ditë maksimumi pas ushqimit

-Celecoxib, 400 + 200 mg në ditën e parë në dy doza të ndryshme, pastaj 200 mg 1 ose 2 pilula / ditë deri në 10 ditë maksimalisht pas ushqimit

-Hidroksiklorokinë, 2 kapsula prej 200 mg x 2 / në ditën e parë. Më pas 1 kapsulë prej 200 mg 2 / për 5 ditë të tjera (imunomodulues, anti-inflamator dhe antikoagulues për përdorim në 5 ditët e para të sëmundjes). Sigurohuni që pacienti nuk po merr antikoagulante të tjerë.

-Ilaçet gastro-protective me një dozë të vetme për parandalimin e lezioneve gastrike të shkaktuara nga ilaçet anti-inflamatore ose kortizoni.

Antibiotikë

Azitromicina, 500 mg / për 6 ditë

Cefditoren Pivoxil (200 mg në ditën e parë dhe më pas 100 mg / për 7 ditë

Doxycycline, 400 mg x 2 / për 7 ditë

Ceftriakson, 1 gr x 2 / për 7 ditë

Hollues gjaku

Natoksid enoksaparin

4000 UI x 2 / në ditë për pacientë <50-70 Kg 6000 UI x 2 / në ditë për pacientë> 70-100 Kg

8000 UI x 2 / në ditë për pacientë> 100 Kg

Trajtimi i hershëm rekomandohet për personat që kanë tension të lartë, diabetikë, njerëz me sëmundje të zemrës, obezë, duhanpirës. Nuk duhet të përdorni kontraceptivë.

Ilaçe për trajtimin e kollës

Levodopropizine, nëse është e nevojshme

Dextromethorphan, nëse është e nevojshme

Ilaçe për trajtimin e diarresë

Loperamide, nëse është e nevojshme

Faza e dytë e trajtimit në shtëpi

Pas 4 ditësh nga fillimi i simptomave dhe / ose joefektivitetit të ilaçeve të fazës 1 dhe / ose nëse keni gulçim, dhimbje gjoksi, apo nëse nuk mbusheni dot me oksigjen.

Kortikosteroidet

Deksametazon, 0,75 mg 4 kapsula x 2 / për 10 ditë

Prednison, 25 mg x 2 / për 5 ditë.

Metilprednisolon, 16 mg x 2 / për 5 ditë

Hollues gjaku

Natoksid enoksaparin

4000 UI x 2 / në ditë për pacientë <50-70 Kg 6000 UI x 2 / në ditë për pacientë> 70-100 Kg

8000 UI x 2 / në ditë për pacientë> 100 Kg

Terapia me oksigjen

FR> 14 / Min + SpO2 <92% AA SpO2 <90% AA, 5 L / min (vlerësimi SpO2 / 4h) Ή filloni me 3 L / më pas rregulloni shpejtësinë çdo 30-60 minuta (për çdo 1 L / min mund të rritet me 2/3% SpO2) për të arritur SpO2> 92.

Vlerësoni nëse pas 4 ditësh trajtimi me oksigjen është <90% ose <88% . Ilaçe për lehtësimin e frymëmarrjes Beclomethasone / formoterol, 2 spërkatje x 3-4 herë në ditë (sipas udhëzimit nga mjeku juaj) Astma Modelucast, 10 mg cpr X os X 4 javë Vitamina Sipas gjykimit të mjekut, pacientët që janë në fazën 0 mund të marrin vitamina. Kujdes: Personat që marrin hidroksiklorokinë, siç rekomandohet nga Agjencia Italiane e Barnave më 22 dhjetor 2020, duhet të pajisen me masat e duhura parandaluese për të minimizuar rreziqet dhe kanë nevojë për monitorim të kujdesshëm për: A) QT / ose faktorët e njohur të rrezikut që mund të zgjasin këtë interval si: insuficienca kardiake, AMI, bradikardia (<50 bpm), aritmitë e mëparshme hiperaktive ventrikulare, hipokalaemia dhe / ose hipomagnezemia. B) Hipoglikemia edhe në mungesë të terapisë hipoglikemike (paralajmëroni pacientët për këtë rrezik). C) Pamjaftueshmëri hepatike ose renale. D) Mungesa e glukozës 6-fosfat dehidrogjenazës, porfirisë, psoriazës. E) Probleme të syve, të tilla si degjenerimi makular dhe retinopatia. F) Çrregullime psikiatrike. Kujdes: Përdorimi i hidroksiklorokinës merret me recetë të mjekut. Duhet të theksohet se Harvey Risch, Profesor i Epidemiologjisë në Universitetin Yale në SHBA, sugjeroi që ilaçet ivermektinë të përdoren për Fazën 1, e cila, megjithatë, përmendet në disa raporte në Brazil dhe Shtetet e Bashkuara, por nuk përshkruhet në raportin nga Agjencia Italiane e Barnave për përdorim në terapitë eksperimentale kundër Covid-19. /abcnews/