Testi i thjeshtë i frymëmarrjes që mund të diagnostikojë Covid-19 brenda një minute

Shkencëtarët britanikë thonë se një test jo-invaziv i frymëmarrjes mund të identifikojë njerëzit me Covid-19 brenda një minute.

Testi i tyre përdor ‘nënshkrime të frymëmarrjes’ për të dalluar me shpejtësi Covid-19 nga kushtet e tjera të frymëmarrjes si astma dhe gripi.

Ai identifikon përbërje të ndryshme kimike ose ‘biomarkerë’ që janë më të bollshme në frymëmarrjen e njerëzve me Covid-19, por jo të njerëzve me këto kushte të tjera të frymëmarrjes.

I zhvilluar si pjesë e një projekti të quajtur TOXI-Triage, testi është më pak invaziv sesa dy testet kryesore për zbulimin e Covid-19 – zbulimi i antigjenit dhe PCR – që përfshijnë tamponët e lëngut trupor.

LEXO EDHE  U infektua me Covid-19 në mars, nëna sjell në jetë fëmijën me antitrupa

Studiuesit thanë se metoda e tyre mund të përmirësojë përvojën e marrjes së një testi koronavirus dhe ‘të luajë një rol në rifillimin e ekonomisë’.

Shkencëtarët shpresojnë që zhvillimi dhe vërtetimi i qasjes së tyre mund të lejojë diagnostikimin e shpejtë të Covid-19 në sezonet e ardhshme të gripit endemik.