Covid-19 paralizon universitetet në Belgjikë, Zvicër dhe Mbretëri e Bashkuar

Kjo kohë e vitit ka për qëllim të paralajmërojë fillimin e vitit akademik për studentët e universitetit: kurse të reja, leksione të reja dhe fytyra të reja.

Por për shumë njerëz në të gjithë Evropën, realiteti është në të vërtetë i njëjtë, katër mure të shtëpive të tyre.

Shpërthimet e COVID-19 do të thotë se universitetet në Belgjikë, Zvicër dhe Mbretërinë e Bashkuar janë vënë në bllokim.

Rreth 1,700 studentë janë mbyllur në Universitetin Metropolitan të Mançesterit (MMU) vetëm dy javë brenda vitit të ri akademik.

“Të Premten kemi marrë një email rreth orës 5 pas dite, brenda dy minutash kishte roje sigurie në derë,” i tha Euronews Will, një student student 19-vjeçar i drejtësisë në MMU.

“Ata i thanë njërit prej shokëve të mi të banimit se nuk u lejohej të largoheshin (sallat e banimit), kjo u bë menjëherë pasi ata dërguan atë email.”

Studentë të tjerë të MMU, si Gabriel Priest, duan më shumë mbështetje.

“Unë kam lëvizur nga Italia, lëvizja në Angli dhe marrja në këtë situatë është kaq e vështirë për mua, sepse nuk kam marrë asnjë ndihmë nga universiteti,” tha studenti i vitit të parë Gabriel.

“Unë nuk kam marrë oraret e mia, nuk kam marrë huanë time, nuk kam arritur të hap një llogari bankare, kështu që po luftoj. Nuk kam marrë ndonjë ndihmë nga një tutor”.

LEXO EDHE  Kushtetuesja me 6 anëtarë, Manjani: Jofunksionale, publikut po i hidhet "hi syve" edhe nga republika e ambasadorëve

“Kjo (bllokimi) e bën shumë më të vështirë për të ndihmuar prindërit e mi të paguajnë qiranë sepse unë nuk mund të dal dhe ta gjej veten time një punë.”

MMU u tha studentëve të tyre të mbyllur se ata mund të largohen nga lokalet vetëm nëse  kthehen në shtëpi ose për një urgjencë mjekësore. Një zbritje qiraje dy-javore dhe një kartë dhuratë ushqimore 50 £ iu ofruan atyre të hënën në mbrëmje përmes postës elektronike, tre ditë pasi u zbatuan bllokimet e lokalizuara. Atyre gjithashtu u është ofruar ndihmë për lavanderi, lojëra elektronike me përparësi të blerjeve në internet dhe qasje në ilaçe.

“Vendimi për t’u kërkuar studentëve që jetojnë në këto salla të vetë-izolohen u mor pas diskutimeve me Shëndetin Publik Angli dhe Këshillin e Qytetit të Mançesterit. Me 127 studentë që rezultuan pozitivë për virusin, kjo ishte një përgjigje e shpejtë e nevojshme, për të mbrojtur komunitetin tonë më të gjerë,” MMU deklaroi në faqen e saj të internetit.