Rriten frikshëm infektimet në Europë/ Disa shtete në prag të rikthimit të karantinës

Dje Komisioni Europian dha alarmin për rritjen e rasteve të reja të infeksionit në shumicën e vendeve europiane dhe sipas BE-së, kjo do të thotë që masat e kontrollit të miratuara nuk kanë qenë efektive, nuk janë zbatuar, ose nuk janë kryer siç duhet.

Për Europën ky mund të jetë shansi i fundit për të shmangur rikthimin në nivelet dramatike të infeksioneve Covid-19 të regjistruara në pranverë dhe për të shmangur një bllokim të ri të përgjithshëm.

Alarmi i kuq i ndezur nga Komisioneria Europian për Shëndetësinë Stella Kyriakides, tregon se momenti është vendimtar. Në Londër dhe në disa shtete të tjera, përfshirë Francën dhe Austrinë, megjithë rritjen e konsiderueshme të infeksioneve, numri i pacientëve në spitale dhe viktimave mbetet i ulët. Në Spanjë, Kroacin, Rumani dhe Maltë, niveli i alarmit është më i lartë për shkak të rritjes së numrit të vdekjeve dhe gjendjes së spitaleve, tashmë nën presion.

Kryeministri francez nuk e ka përjashtuar përdorimin e një bllokimi të ri nëse përkeqësohet pandemia Covid-19.

Në Spanjë 2852 klasa i janë nënshtruar karantinës pas zbulimit të rasteve pozitive. Ministrja Spanjolle e Arsimit, Isabel Celaa, tha se në javët e para të rihapjes, 4.5% e shkollave në vend raportuan infeksione dhe 0.73% të klasave janë të izoluara.