Vala e dytë e Coronavirus/Cilat vende në Evropë po përjetojnë një rritje të re në rastet e COVID-19?

Vendet në të gjithë Evropën po shohin një ringjallje të rasteve me COVID-19 pasi ngadalësuan me sukses shpërthimet në fillim të vitit.

Disa vende – të tilla si Shqipëria, Bullgaria, Republika Çeke, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut – po shohin shifra më të mëdha në gusht sesa ata më parë të vitit.

Belgjika, Italia dhe Mbretëria e Bashkuar – ndër vendet më të goditura të Evropës – po shohin një ringjallje, por, të paktën deri më tani, asgjë si Marsi dhe Prilli. Nga të tre, shifrat e MB-së duken më shqetësuese. Ajo regjistroi 4,322 raste më 18 shtator.

Franca, Polonia, Hollanda dhe Spanja ka të ngjarë të merren me valën e dytë të frikësuar dhe kanë filluar të marrin masa për ta frenuar atë. Franca, për shembull, deklaroi 13,498 raste të reja të Shtunën, shifra më e lartë që ka regjistruar.

“Ne kemi një situatë shumë serioze që po shpaloset para nesh,” tha të Hënën Dr Hans Kluge, drejtori rajonal i Organizatës Botërore të Shëndetësisë për Evropën. Ai po fliste ndërsa zbuloi se numri i infeksioneve javore të Evropës ishte më i lartë tani sesa në kulmin e parë në mars.

Ndërsa përballë tij numri i infeksionit mund të jetë më i lartë, ai mund të llogaritet nga rritja e testimit – shumë vende nuk kishin aftësinë për të kryer teste në një vëllim kaq të lartë në fillim të vitit.