Skedarët FinCEN/ Banka britanike lëvizi miliona, si funksionoi skema e mashtrimit

HSBC lejoi mashtruesit të transferonin miliona dollarë nëpër botë edhe pasi kishte mësuar për mashtrimin e tyre, tregojnë skedarët sekret të rrjedhur.

Banka më e madhe e Britanisë i zhvendosi paratë përmes biznesit të saj në SHBA në llogaritë e HSBC në Hong Kong në 2013 dhe 2014.

Roli i tij në mashtrimin prej $ 80 milion (62 milion £) detajohet në një rrjedhje të dokumenteve – “raportet e dyshimta të veprimtarisë” së bankave – që janë quajtur Dosjet FinCEN.

HSBC thotë se ajo gjithmonë ka përmbushur detyrat e saj ligjore për raportimin e një veprimtarie të tillë.

Dosjet tregojnë mashtrimin e investimeve, të njohur si një skemë Ponzi, filloi shpejt pasi banka u gjobit me 1.9 miliardë dollarë (1.4 miliardë £) në SH.B.A. për pastrim parash. Ajo kishte premtuar të përmbahej në këto lloj praktikash.

Avokatët e investitorëve të mashtruar thonë se banka duhet të kishte vepruar më shpejt për të mbyllur llogaritë e mashtruesve.

Rrjedhja e dokumenteve përfshin një seri zbulimesh të tjera – të tilla si sugjerimi që një nga bankat më të mëdha në SH.B.A. mund të ketë ndihmuar një mafioz famëkeq për të lëvizur më shumë se 1 miliard dollarë.