Çfarë fshihet? Në SHBA koronvirusi ka qarkulluar më herët nga sa mendohej

Koronavirusi mund të ketë qarkulluar në Shtetet e Bashkuara që në dhjetor, rreth një muaj më herët sesa besohet nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, sipas studiuesve me UCLA .

Rasti i parë i njohur i Covid-19 në SH.B.A. mendohej të ishte një pacient në Uashington i cili kishte vizituar Wuhan, Kinë, sipas CDC.

Studimi i tyre, i botuar të enjten e kaluar në Journal of Medical Internet Research, gjeti një rritje statistikisht të konsiderueshme në klinikat dhe vizitat në spital nga pacientët të cilët raportuan sëmundje të frymëmarrjes që nga java e 22 dhjetorit.

Dr. Joann Elmore dhe kolegët e tij shqyrtuan gati 10 milion të dhëna mjekësore nga sistemi shëndetësor UCLA, duke përfshirë tre spitale dhe 180 klinika.

LEXO EDHE  Mbi 900 mijë ballkanas në Gjermani, me paga më të ulëta se punonjësit vendas

Elmore tha se ajo filloi kërkimin pasi mori një numër të madh email nga pacientë të shqetësuar në mars përmes portalit të pacientit të klinikës së saj në UCLA. Pacientët vazhdonin të pyesnin nëse kollitja që kishin në janar mund të ishte Covid-19.

Numri i vizitave të pacientëve në ER për ankesat e frymëmarrjes, si dhe numri i njerëzve të shtruar në spital me insuficiencë akute të frymëmarrjes midis dhjetorit 2019 dhe shkurt 2020, u rritën, krahasuar me regjistrat e pesë viteve të fundit. Rritja e të shtruarve filloi në javën e fundit të dhjetorit.