Rasti i parë i murtajës bubonike në SHBA, ja si përhapet

Një ketër ka rezultuar pozitiv për plagën bubonike në Kolorado. Sipas zyrtarëve të Shëndetit, ketri është rasti i parë i murtajës në Qytetin e Morrison-it, në Jefferson, që ndodhet rreth 17 milje në jugperëndim të Denverit.

“Murtaja është një sëmundje infektive e shkaktuar nga bakteret Yersinia pestis, dhe mund të merret nga njerëzit dhe kafshët shtëpiake,” shkruajnë zyrtarët e shëndetit publik, raporton Fox News.

Sidoqoftë, nëse merren masat e duhura, rreziku i marrjes së murtajës është “jashtëzakonisht i ulët”, shtuan ata. Njerëzit mund të infektohen përmes kafshimeve nga pleshtat ose kafshët e infektuara.

LEXO EDHE  Zvicra voton për të mbyllur lëvizjen e lirë me BE

Departamenti i shëndetit publik në vend këshilloi personat që kanë kafshë shtëpiake që të konsultohen me një veteriner nëse dyshojnë se ato mund të jenë të infektuara.

Gjithashtu, pronarët e kafshëve shtëpiake që jetojnë pranë habitateve të jetës së egër, duhet të pyesin veterinerin për kontrollin e pleshtave.

Simptomat e murtajës mund të përfshijnë ethe të larta, të dridhura, dhimbje koke dhe vjellje, midis shenjave të tjera, që ndodhin brenda një jave nga ekspozimi. Sidoqoftë, sëmundja e sëmundjes mund të mjekohet me antibiotikë pas diagnostikimit të hershëm.