Nuk ia kanë ‘haberin’ koronavirusit, ky është shteti i vetëm në botë ku nuk është folur asnjëherë për të

Qindra e mijëra njerëz të bllokuar në afërsi të luftimeve të ashpra në perëndimin e largët të Mianmar mund të mos dinë asgjë për Covid-19 falë një mbyllje vjetore të internetit, sipas grupeve të të drejtave.

Qershorin e kaluar, qeveria e Mianmar, e udhëhequr nga Këshilltari Shtetëror Aung San Suu Kyi, ndërpreu qasjen në internet në nëntë qytetet e zonës për shkak të shqetësimeve se interneti ishte duke u përdorur për të ndezur përleshjet midis ushtrisë dhe kryengritësve të Mianmar.

Në një qytezë u rivendos shërbimi i internetit në maj, por në tetë zonat tjera, me një popullsi të përgjithshme prej rreth 800,000 banorësh, u është ndërprerë informacioni. Human Rights Watch dhe Amnesty International thonë se bllokimi i zgjatur i internetit po e vë jetë në rrezik, jo vetëm sepse po i ndalon njerëzit të raportojnë abuzime të mundshme të të drejtave të njeriut por sepse i ka shkëputur ata edhe nga fushatat e shëndetit publik në lidhje me pandeminë e koronavirusit.

LEXO EDHE  Prokurori i përgjithshëm i SHBA-së: Nuk ka prova për manipulimin e zgjedhjeve

“Me një konflikt të armatosur midis ushtrisë Myanmar dhe Ushtrisë Arakan në shtetin Rakhine në mesin e një pandemie, është e rëndësishme për civilët të marrin informacionin e nevojshëm për të qëndruar të sigurt,” tha në një deklaratë Linda Lakhdhir, këshilltare juridike e Azisë për Human Rights Watch. /Bota.al/