Studimi i ri: Meshkujt që kryejnë se*s oral, rrezikohen nga kjo sëmundje e rëndë

Një studim në SHBA ka testuar 9,425 persona të moshës 20 deri 59 vjeç, ku dhanë informacione për numrin e partnerëve që kanë kryer seks oral dhe ishin infektuar nga virusi oral papilloma (HPV).

Studimi arriti në përfundim se “burrat që kanë kryer seks oral me pesë ose më shumë gra, rrezikohen më shumë nga kanceri i kokës dhe i qafës, veçanërisht nëse pinë edhe duhan”, raporton Evening Standard.

HPV është një virus që mund të infektojë membranat me lagështi. Disa tendosje mund të rrisin rrezikun e kancerit të qafës së mitrës tek gratë dhe nëse gjenden shtame të veçanta në gojë, kjo mund të rrisë rrezikun e kancerit të gojës dhe fytit. Virusi mund të shkaktojë edhe lythat gjenitale.

LEXO EDHE  Studimi/ Cigaret elektronike të rrezikshme tek meshkujt, mund të mos bëni më fëmijë

Studiuesit zbuluan se 6% e burrave dhe 1% e grave mbartin llojet e mundshme të shkaktimit të kancerit të HPV në gojën e tyre. Ata vunë re që kjo ishte më e zakonshme tek duhanpirësit dhe tek burrat që kanë kryer seks oral me shumë partnere.

Nëse jeni të shqetësuar për rrezikun e mundshëm nga seksi oral, përdorni një digë dentare – një copë latex që mbulon vaginën dhe anusin dhe ju mbron nga një sërë infeksionesh seksualisht të transmetueshme.

Ka pasur një trend të rritjes së rrezikut të infeksionit pasi numri i partnerëve të seksit oral është rritur (10 ose më shumë partnerë: rrezik 11,1%; 5-9 partnerë: 3.3% rrezik; 2-4 partnerë: 2.5% rrezik; 1 partner: 1.1% rreziku; 0 partnerë: 1.2% rrezik).