Shkencëtarët zbulojnë një strukturë misterioze brenda ‘Bërthamës’ së Tokës

Një ekip shkencëtarësh në Amerikë kanë zbuluar një strukturë të madhe të përbërë nga materiale të dendura afër bërthamës së Tokës rreth 3.000 km (1,864m) nën këmbët tona, pasi kanë publikuar gjetjet e tyre në revistën Science ditën e sotme.

Studiuesit nga Universiteti i Maryland përdorën një algoritëm për të hetuar atë që po ndodhte thellë brenda Tokës, duke gjetur një anomali që nuk është zbuluar kurrë më parë.

Algoritmi që ata përdorën ishte ai që u zhvillua fillimisht për të analizuar galaktikat e largëta, por kësaj radhe i çoi ata në një fenomen misterioz brenda planetit tonë.

Anomalia që ata zbuluan ishte shumë poshtë Ishujve Marquesas, një grup ishujsh vullkanikë në Polinezinë Franceze, ndërsa një strukturë tjetër nën Haëaii gjithashtu u zbulua se ishte shumë më e madhe nga sa kishin vlerësuar shkencëtarët më parë.

LEXO EDHE  E rrallë/ Dëbora mbulon shkretëtirën e Saharasë

Ata thanë:

Ne kemi përdorur një algoritëm të mësimit të shumëfishtë të quajtur ‘Sequencer” për të analizuar njëkohësisht mijëra sizmogramë të valëve që shpërndahen përgjatë kufirit të mantelit thelbësor dhe për të marrë një pamje panoptike të shpërndarjes në të gjithë rajonin e Paqësorit.

Ekipi planifikon të vazhdojë studimin për të zhvilluar një metodë për të eksploruar atë që ndodhet brenda Tokës, me shpresë se do të shikojë se çfarë qëndron edhe nën Oqeanin Atlantik.