A e vret sapuni virusin? Patjetër që po, ja si (VIDEO)

Sapuni përmban substanca të ngjashme me yndyrën e njohur si amfifilet. Amfifilet kane struktura shumë të ngjashme me lipidet që ndodhen ne membranën e virusit. Molekulat e sapunit “konkurrojnë” me lipidet në membranën e virusit.  Sapuni heq “ngjitesin” qe gjendet midis virusit dhe lëkurës tone,l heq ngjitesin që mbane së bashku proteinat, lipidet dhe ARN-në qe perbejne virusin, keshtuqe virusi ndahet dhe vdes.

Shumica e viruseve qëndrojnë së bashku me yndyrën. Nëse e fusim gishtin pa sapun në enë nuk ndodh asgjë por sapo  fërkon duart me sapun dhe i vendos në enën me yndyrë sapuni e shpërbën atë dhe virusi prishet.

LEXO EDHE  Studimi: Doza e katërt nuk shmang infeksionin nga Omicron-i

Pra përgjgija e pyetjes së përditshme se a e vret sapuni virusin është: Po sapuni e vret virusin. Sapuni shpërbën yndyrën – dhe virusi prishet.

Shikojeni në video demonstrimin se si sapuni e vret virusin.