Skandal/ Betonizohet zona arkeologjike në Durrës, nis ndërtimi i 4 pallateve… (FOTO)

Nga Boldnews.al

Ka nisur ndërtimi i katër pallateve 5-katëshe në zonën arkeologjike të kategorisë së parë në qytetin e Durrësit.

Ky është një skandal, po të kihet parasysh rëndësia e kësaj zone, e cila ndodhet pranë asaj që njihet nga banorët e Durrësit si “Vila e Zogut”.

Madje betoni po hidhet mbi rrënojat, ndërsa objektet arkeologjike që kanë dalë në sipërfaqe gjatë gërmimeve të ekskavatorëve janë mbuluar me mushama, por pa penguar vijimin e ndërtimit.

Boldnews.al sjell pamjet mbi masakrën që po ndodh në zonë, ndërsa mësohet se policia është mjaftuar me një shërbim 24 orësh për të ruajtur objektet, dhe më pas është larguar.

Ndërtimi i 4 objekteve, 5 katëshe, ka nisur pavarësisht protestave të banorëve, por edhe urbanistëve, që kanë ngritur shqetësimin se zbatimi i një projekti të tillë në këtë zonë, rrezikon objekte të tjera, por njëkohësisht dëmton edhe rëndësinë që ka ajo, si zonë arkeologjike.

Projekti i miratuar nga Bashkia Durrës, drejtuar nga Vangjush Dako

Firma Jedas shpk, është pajisur me leje ndërtimi nga Bashkia e Durrësit, që në kohën që është dhënë leja, drejtohej nga Vangjush Dako.

Pak javë më parë në media, Adhurim Qehajaj, shef i zyrës së urbanistikës në Durrës, deklaronte për mediat se firma para se të merrte lejen plotësoi një sërë kriteresh e detyrimesh ligjore duke nisur nga studimi arkeologjik, mjedisor, sizmologjik etj.

Betonizimi i zonës arkeologjike të kategorisë I

Punimet në zonë u bllokuan për mbi 8 muaj, pasi banorë të zonëskishte paditur firmën ndërtuese në gjykatë, e cila në përfundim, vendosi në favor të saj.

LEXO EDHE  Tërmeti/ Meta: Në këto momente të vështira, unë dhe populli shqiptar jemi në krah të Turqisë mike

Urbanisti Ardian Muka , i cili ka mbajtur edhe pozicionin e nënkryetarit për zhvillimin urban në këshillin bashkiak të qytetit, para votimeve të 30 qershorit, ka denoncuar projektin që po zbarohet, pra atë të ndërtimit të 4 ndërtesave 5 –katëshe.

Sipas tij, ky projekt rrezikon 3 ndërtime të tjera të bëra kohë më parë, ku janë strehuar 200 familje.

Objekti arkeologjik i mbuluar me mushama është zbuluar gjatë gërmimeve

Muka i mbështet vërejtjet e tij në tre pika të rëndësishme, që lidhen me sizmologjinë, arkeologjinë dhe mjedisin. Urbanisti shprehet se terreni ku po ndërtohet është argjilor dhe shumë rrëshqitës.

Banorë të zonës i janë drejtuar Bashkisë, Prefekturës, Prokurorisë dhe institucioneve të tjera lokale në Durrës rreth 3 muaj më parë, ku i kërkonin të pezullohej projekti. Por duket se gjithçka ka kaluar në heshtje.

Punimet që po kryhen në zonën arkeologjike të kategorisë I

Nga Prefektura banorëve i është thënë se nuk ka punime, e njëjta përgjigje i ka shkuar edhe nga Bashkia, ndërkohë që sot zona është betonizuar. Betoni është hedhur mbi gërmadhat e zonës arkeologjike, e cila duket se nuk ka pasur asnjë rëndësi për Bashkinë e drejtuar nga Vangjush Dako.

Fotot e siguruara nga Boldnews.al tregojnë se kjo zonë, e klasifikuar si arkeologjike e kategorisë së parë, me ritmet e punimeve, do të kthehet në një zonë të betonizuar dhe me pallate.