Rreziku i një krize në zonën Euro, çfarë paralajmërohet…

Fondi Monetar Ndërkombëtar ka paralajmëruar rrezikun e një krize në zonën Euro.

Banka Qendrore Evropiane ka hapësirë të kufizuar për të mbrojtur zgjerimin ekonomik të zonës së euros dhe qeveritë duhet të jenë të gatshme të hyjnë në qoftë se ka një rënie të madhe, paralajmëron FMN.

Sipas raportit të FMN-së, me shqetësime në rritje mbi tensionet e tregtisë globale, një Brexit pa marrëveshje dhe borxh të lartë publik në disa vende, është koha që të gjitha palët të jenë në gadishmëri.

“Përpjekje më të forta për politikat do të jenë të nevojshme për të mbështetur rritjen dhe zvogëlimin e risqeve. Kjo nuk do të jetë e lehtë, duke pasur parasysh dallimet thelbësore mes vendeve përgjatë disa dimensioneve, duke përfshirë pozicionin ciklik, hapësirën fiskale dhe konkurrencën. Hartuesit e politikave në nivel kombëtar dhe qendror duhet të jenë të gatshëm të reagojnë me masa më agresive nëse rreziqet materializohen “, thuhet në raportin e FMN.

Ngadalësimi i eurozonës filloi vitin e kaluar por është zvarritur në vitin 2019, ndërkohë që tregtia midis SHBA-ve dhe partnerëve të saj goditi besimin, duke tërhequr prodhuesit në një rënie që kërcënon të kontaminojë ekonominë më të gjerë.

LEXO EDHE  Foshnja 6-muajshe infektohet me Covid 19 në Mal të Zi

Presidenti i BQE-së Mario Draghi tha muajin e kaluar se ai është gati të shtojë stimulin monetar nëse perspektiva nuk përmirësohet, duke iu bashkuar kolegëve në mbarë botën në kthimin e më shumë zhanreve.

Kjo ka ngritur pyetje nëse bankat qendrore kanë shkuar pothuajse aq sa munden në mbështetjen e ekonomisë, dhe nëse qeveritë duhet të luajnë një rol më të madh.

Drejtori menaxhues i FMN, Christine Lagarde do të zëvendësojë Draghi në BQE në nëntor. Ajo është larguar nga përgjegjësitë e saj në fond, dhe Zëvendës Drejtori i Përgjithshëm David Lipton aktualisht shërben në rolin e tij në bazë të veprimit.

Institucioni miratoi vendimin e BQE-së për të zgjeruar zotimin e saj për të mbajtur normat e interesit në nivele të ulëta rekord dhe tha se më shumë stimuj monetarë mund të garantohen. Normat e propozuara të fondeve mund të bien më tej dhe blerjet e bonove mund të rifillojnë.

Në të njëjtën kohë, ai tha se mund të ketë vetëm “hapësirë të kufizuar për të ulur normat e mëtejshme, duke bërë që kthimet zvogëluese të vendosen”.