E konfirmoi KPK, Komisioneri Publik kërkon shkarkimin e anëtarit të KLP-së

Komisioneri Publik njoftoi sot animimin e vendimit të KPK-së për Besnik Canin, prokuror në Prokurorinë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë Elbasan, aktualisht anëtar i Këshillit të Lartë të Prokurorisë.

“Komisioneri Publik, pasi shqyrtoi vendimin e mësipërm të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, si dhe mori në konsideratë rekomandimin e paraqitur nga Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit për të paraqitur ankim, vlerëson se, bazuar në provat dhe faktet e administruara nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, subjekti i rivlerësimit, z. Besnik Cani, nuk plotëson kushtet për konfirmimin në detyrë”, informon zyra e shtypit e Komisionerit Publik.

Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit i rekomandoi muajin e shkuar Komisionerit Publik, apelimin e vendimit të KPK-së për konfirmimin në detyrë të prokurorit Besnik Cani.

Sipas ONM-së, Cani është konfirmuar në detyrë nga KPK nëpërmjet interpretimit të gabuar të ligjit të vetingut.

LEXO EDHE  Zbulohet personi misterioz që drekoi me Ramën dhe Erdoganin (FOTO)

“Një nga qëllimet e procesit të rivlerësimit është rikonfirmimi i besimit të publikut në institucionet e drejtësisë,” shprehet ONM. “Në pikëpamjen tonë është e pamundur të konfirmohet në detyrë një subjekt kur nuk janë vlerësuar në mënyrë të rregullt disa çështje që dëmtojnë besimin e publikut,” shtoi ajo.

Zyrtarisht prokuror në Prokurorinë e Rrethit Gjyqësor Elbasan por i komanduar në Prokurorinë e Përgjithshme, Cani u konfirmuar në detyrë me 27 nëntor, nga trupa e KPK-së e udhëhequr nga Olsi Komici, me relator Lulzim Hamitaj dhe anëtare Brunilda Bekteshi.

Në vendim e zbardhur trupa gjykuese shprehet se subjekti ka arritur nivel të besueshëm për sa i përket deklarimit të pasurisë, nivel të besueshëm në kontrollin e figurës dhe një nivel ‘së paku miniminal kualifikues’ në vlerësimin e aftësive profesionale.