Studimi, truri i grave “plaket” më ngadalë se i burrave

Sipas një studimi të kryer kohët e fundit kemi dalë në konkluzion se truri i grave, duke u nisur nga mosha që ato kanë është të paktën tre vite më i ri se ai I burrave.

Rezultati u bazua në skanimet e trurit të 205 personave.

Një studim i tillë mund të vërtetojë edhe arsyen përse gratë preken më pak nga sëmundjet neurologjike, sëmundje që vijnë duke u shtuar me kalimin e moshës.

Furnizuesi kryesor i trurit janë sheqernat, dhe është vërtetuar se mënyra sesi ata përdoren ndryshon me kalimin e viteve.

“Po nisim të kuptojmë sesi faktorë të ndryshëm të lidhur me gjininë ndikojnë në plakjen e trurit dhe ndjeshmërinë ndaj sëmundjeve nerodegjenerative që vijnë me kalimin e moshës” u shpreh një nga kërkuesit e studimit.

Ai nënvizoi se duke analizar metabolizmin e trurit mund të ndihmojë të kuptojnë defirencat që shfaqen mes grave dhe burrave kur ata plaken.Përdorimi i tomografisë dhe një analizë që jep informacion mbi funksionimin e trurit, u mat rrjedha e oksigjenit dhe glukozës në tru tek 121 gra dhe 84 burrave të moshës 20 deri në 82 vjeç.

LEXO EDHE  14-vjeçari rrezikoi të vdiste pasi futi në p*nisin e tij disa ... (Foto)

Më pas, një sistem i inteligjencës artificiale, i trajnuar për të lidhur moshën reale dhe moshën “metabolike”, tregoi se truri grave është mesatarisht 3.8 vjet më i ri se truri meshkujve.

Dallimi u vu re tek të gjitha moshat, duke filluar edhe tek 20 vjeç.“Nuk është truri i meshkujve që plaket më shpejt, në realitet ata arrijnë moshën madhore tre vite më vonë sesa gratë dhe kjo diferencë vijon gjatë të gjithë jetës. Një studim i tillë mund të shpjegojë arsyen se përse gratë preken më pak nga sëmundjet e moshës së tretë, sepse truri i tyre është më i ri” shpjeguan specialistët.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here