Si të shpëtoni nga varësia nga celulari përmes metodës së meditimit

Një praktikë meditimi mund t’ju ndihmojë të largoni varësinë nga celulari, duke kuptuar se kontrolli i shpeshtë i tij nuk ju sjell asnjë të mirë dhe se eksperienca e të jetuarit është më e thellë.

Ju mund të mos e kuptoni se sa shpesh keni filluar ta merrni në dorë dhe ta hapni celularin për të kontrolluar email-in, rrjetet sociale, për të bërë foto, për të hapur video dhe çdo aplikacion tjetër të mundshëm.

Megjithatë, duhet të kërkoni balancën mes përdorimit të teknologjisë dhe përqendrimit në jetën tuaj të përditshme, pasi kjo mund të ndikojë negativisht në aktivitetet që bëni dhe në mendimet tuaja.

Studimet tregojnë se përdorimi i celularit për vetëm gjysmë ore në ditë për dhjetë vjet dyfishon shanset e kancerit në tru. Dhimbjet e duarve nga përdorimi i celularëve për të shkruar mesazhe janë bërë diçka e zakonshme.

Përdorimi problematik i internetit (PIU) konsiderohet një varësi sjelljeje ku rreth gjysma e pjesëmarrësve në një studim u konsideruan të varur nga interneti.

Neve thjesht na duhet t’i përdorim pajisjet me më shumë përgjegjësi. Por cila praktikë do të ishte më e mira për të pakësuar përdorimin e atyre pa të cilat duket se nuk jetojmë dot? Merrni celularin në dorë dhe ndiqni këshillat e mëposhtme.

 

Uluni rehat në një vend dhe mbani pozicionin e duhur të trupit në balancë me celularin, pa e ulur kokën, sepse ju dëmton qafën. Merrni në duar celularin. Ndizeni atë, por mos hapni asnjë aplikacion. Thjesht mbani gishtin mbi ekran.

Merrni frymë thellë dhe gjatë. Ndieni nuancat e frymëmarrjes suaj dhe nxirreni atë. Për disa minuta praktikoni vëmendjen mbi frymëmarrjen tuaj. Pavarësisht se po shihni celularin, kushtojini rëndësi frymëmarrjes suaj.

Vini re se çfarë ndjesish ju vijnë në mendje në atë çast dhe pasi t’i keni etiketuar se çfarë janë rikthejeni vëmendjen te fryma juaj. Shihni nëse mund të ruani vigjilencën te procesi i frymëmarrjes dhe nëse ju ndodh ndonjë impuls që jua çon pa dijeni gishtin në një aplikacion, në email apo në aspekte të tjera të celularit tuaj. A ekziston një dëshirë e brendshme te ju që po ju drejton në një rrugë të caktuar dhe pyesni veten se çfarë dëshironi vërtet në këtë moment.

Provoni t’i rezistoni dëshirës për t’ju bindur impulsit. Shikoni nëse ia dilni me sukses. Pasi të keni marrë frymë thellë pyeteni veten nëse kjo diçkaja që po kërkoni pa e ditur në celular ju bën të ndieni zemërim apo rritim? Ju bën të kujtoni dikë që ju vë në faj apo thjesht ndiheni keq që nuk e keni hapur menjëherë pasi keni marrë në dorë celularin?

Pyeteni gjithashtu veten nëse ka diçka në celularin tuaj që ju bën të shqetësoheni? Lëreni ndjesinë për të prekur ekranin t’ju largohet. Mbajeni celularin në duar dhe vini re nëse ai ju jep ndonjë ndjesi dobësie. Së fundmi, pyeteni veten se sa i rëndësishëm është ky objekt i vogël për të menaxhuar jetën tuaj të përditshme, si ju bën ai të ndiheni për veten dhe sa kontroll keni ju për jetën tuaj?

Vazhdoni të mendoni këto gjëra derisa të kuptoni se në atë çaste nuk e keni të domosdoshme të hapni celularin dhe se mund të jetoni jetën.

Ju duhet të kuptoni se nuk është celulari apo interneti e keqja, por mënyra se si ju i përdorni ato dhe se si lejoni t’ju krijojnë varësi.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here