KPK rikonfrimon prokurorin Kostaq Beluri: Dosjen e pushuar “Thanza” ta vlerësojë…

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit ka vendosur sot rikonfirmimin ne detyre te Kostaq Belurit, me nje karrierë të gjatë në Prokurori. Trupa gjykuese drejtohet nga Brunilda Bekteshi, Lulzim Hamitaj dhe Olsi Komiçi, e cila ka dhene vendimin per rikonfirmimin e tij ne detyre paraditen e sotme.

Nderkohe, KPK vendosi transferimin e ceshtjes qe mund te perbejne shkelje ligjore, prane organit kompetent.

c51eec2a-18ad-4496-83ef-9dac9d8a547d

Beluri, dy ditë më parë ishte në seancë dëgjimore ku kaloi kriterin e pasurisë, por mbeti te aftësitë profesionale. Problem për prokurorin Beluri ishte pushimi i hetimeve për gjyqtarin e Gjykatës së Lartë, Admir Thanza, i cili ishte nën hetim për korrupsion pasi ishte filmuar duke shkëmbyer para me gruan e një personi në kërkim në vitin 2016.

Sipas gjetjeve të KPK-së, prokurori Kostaq Beluri nuk ka ndërmarrë hapa ligjorë që të thellonin hetimin, por ka vendosur ta pushojë atë.

KPK, në seancën dëgjimore vlerësoi se prokurori Beluri ka injoruar administrimin si provë të një videoje që mund t’i shërbente hetimit dhe nuk ka autorizuar përgjime të mëtejshme.

Sot, kete ceshtje, KPK vendosi tja transferoje Prokurorise per vleresim.

Seanca e perballjes 

Per Belurin jane kryer hetime per te trija kriteret, pasurine aftesite profesionale dhe integritetin e figures. Relatorja Bekteshi tha: ILDKPKI e ka nxjerre pa probleme me pasurine.

Sipas KPK prokurori ka apartament banimi 142 m katrore te ndare ne dy banesa. Prokurori zoteron vetem 63 metra katrore, te cilen e ka blere per 1 mln leke. Ai ka llogari rrjedhese 700 mije leke kursime nga paga, depozite bankare pa afat 30 mije leke me kursime nga paga.

Lidhur me aftesite profesionale KPK thote se subjekti Kostaq Beluri ka patur nje ceshtjen e gjyqtarit te Gjykates se Larte, Admir Thanzes ne vitin 2016.

ec4d32a9-768a-434a-bfff-8b0843cb268a

Fillimist prokuroria e Shkodres kishte nen hetim shtetasin Sh.B. ish regjistrues i Shkodres i cili ishte jashte vendit. Nderkohe bashkeshortja e Sh.B. takonte persona te ligjit dhe krijoi dyshime se po ushtronte ndikim te paligjshem per bashkeshortin e saj. Ajo u vu nen hetim per kete veper penale. Gjate kohes qe gruaja e regjistruesit ishte nen hetim ka dale qe ajo ka takuar Admir Thanzen. Ajo eshte pergjuar ne takimin me Admir Thanzen dhe aty ka nisur edhe hetimi per gjyqtarin Thanza mbi dyshimet per korrupsion pasiv dhe dosja kaloi ne duart e Kostaq Belurit qe e pushoi ceshtjen. Sipas KPK Kostaq Beluri ska bere veprime hetimore te thelluara per komunikimet telefonike mes Thanzes dhe gruas se regjistruesit.

***

Beluri punon aktualisht si prokuror në Sektorin e Verifikimit të Integritetit, i njohur ndryshe si sektori i Dekriminalizimit në Prokurorinë e Përgjithshme. Ai ka punuar si zv.prokuror i Tiranës në vitet 1999-2004 dhe si drejtor i Luftës kundër Krimit të Organizuar në Policinë e Shtetit në vitet 2004-2007.

Më pas, Beluri është rikthyer sërish në organin e akuzës si zv.drejtor i Prokurorisë për Krimet e Rënda dhe prej vitit 2014 ushtron detyrën në Prokurorinë e Përgjithshme.

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here