Djathrat, në përgjithësi, janë një përbërës integral i shumë ushqimeve tona të preferuara, ndërsa shija e tyre e mrekullueshme është e pamohueshme.
Dhe megjithëse djathi mund të jetë një pjesë e shëndetshme e një diete të ekuilibruar, si çdo gjë në moderim, shumë prej tij mund të ketë gjithashtu efekte negative.
Megjithatë, çfarë do të ndodhë me trupin tuaj nëse ndaloni së konsumuari? Shihni më poshtë për tre përfitime të papritura shëndetësore kur vendosni ta hiqni atë nga dieta juaj.
Toni dhe struktura e lëkurës suaj mund të përmirësohen
Reduktimi i marrjes së përgjithshme të produkteve të qumështit—përfshirë djathin—mund të ketë një efekt pozitiv në tonin dhe strukturën e lëkurës suaj. Hulumtimet tregojnë se produktet e qumështit janë të lidhura me prodhimin e tepërt të sebumit, i cili mund të rrisë shfaqjen e njollave të shëmtuara në lëkurën tuaj.
“Studimet tregojnë se produktet e qumështit mund të rrisin nivelet e insulinës, gjë që rrit prodhimin e hormoneve që prodhojnë sebum (një sekrecion vajor), i cili mund të ndikojë tek aknet”, thotë Isabel Smith, themeluese e Isabel Smith Nutrition, në një intervistë për Eat This. “Unë nuk e shoh këtë tek të gjithë klientët e mi, por shumë mendojnë se ngrënia e më shumë bulmetit rrit shpërthimet.”
Mund të keni më pak dhimbje koke dhe migrenë
Nëse jeni dikush që sëmuret shpesh nga migrena, një dietë e pasur me djathë dhe bulmet mund të jetë fajtori. Disa djathëra janë të lartë në tyramine, një aminoacid që gjendet natyrshëm në bimë dhe produkte shtazore dhe historikisht ka qenë i lidhur me shkaktimin e migrenës dhe dhimbjes së kokës.
Djathërat me përmbajtje të lartë tyramine përfshijnë çedër të vjetër, zviceran, parmixhan, djathë blu (siç është gorgonzola) dhe Camembert, sipas klinikës Mayo.
Ju mund të humbni peshë
Nëse jeni në procesin e përpjekjes për të humbur peshë, ngrënia e tepërt e djathit mund të pengojë gjithashtu aftësinë tuaj për të arritur qëllimet tuaja të humbjes së peshës në orarin tuaj të dëshiruar për shkak të përmbajtjes së sheqerit, yndyrës dhe kalorive që gjenden në shumë lloje djathi. Kjo është arsyeja pse reduktimi i tyre mund të ndihmojë në humbjen e peshës.
Për shembull, 30 gram djathë çedër përmban 120 kalori dhe 30 miligramë kolesterol. Përveç kësaj, ai ka 190 miligramë natrium, që është 8% e vlerës ditore.
Kontrolli i peshës suaj mund t’ju japë motivimin për të hequr dorë nga djathi për një kohë. Megjithatë, nuk është turp të mos dëshironi të hiqni dorë përgjithmonë nga dashuria juaj për këtë produkt të qumështit. Ajo që mund të bëni, në rast se nuk jeni gati ta hiqni plotësisht nga dieta juaj, është të zgjidhni djathëra me pak yndyrë ose pa yndyrë.