Ndërsa importi i qumështit të freskët ka rënë, importi i qumështit pluhur është rritur me 15% në periudhën janar–prill 2025, duke arritur në 200 mijë kg nga 174 mijë kg në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.
Pavarësisht rritjes, importet mbeten shumë më të ulëta se kulmi i vitit 2021, kur arritën 1,59 milionë kg.
Sipas Doganave, importuesit kryesorë janë kompani si SUPER MILK, AGS, AD SH-2014, ELKA-SA, ALTA GROUP, etj. Produkti vjen nga vende të ndryshme si Holanda, Lituania, Franca, Gjermania, Suedia, Turqia etj.
Sipas Shoqatës së Industrisë së Përpunuesve të Qumështit, përdorimi i qumështit pluhur në prodhimin e produkteve si kos, djathë apo gjizë është i ndaluar me ligj dhe ndëshkohet nëse nuk etiketohet siç duhet.
Ligji e lejon përdorimin vetëm për industri të caktuara si: prodhimi i akullores, bukës, çokollatës apo ushqimeve për foshnje.
Çmimet e shitjes nuk ulen; Konsumi vijon në rënie në Juglindje
Luhatjet në tendencat e konsumit për produktet e bulmetit gjatë kësaj periudhe janë të ndryshme për operatorët e përpunimit të qumështit. Kompanitë në Juglindje vijojnë të jenë në vështirësi për sa i përket konsumit.
Taulant Pupa, drejtues i kompanisë “Vita 2001”, fabrika e së cilës ndodhet në fshatin Nizhavec, në Qarkun e Korçës, deklaroi se tendenca e konsumit vijon të jetë në rënie.
“Prodhimi i qumështit, veçanërisht ai i lopës me të cilin ne punojmë është në tendencë rritëse, por jemi në vështirësi me konsumin. Kërkesa për produkte nga hotelet, restorantet etj., vijon të jetë në rënie krahasuar me vitin e kaluar”.
Zoti Pupa theksoi se edhe gjatë periudhës janar-mars 2025, kërkesa ka rënë me 20 deri në 30% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.
Ai pohoi më herët se arsyet kryesore të rënies së kërkesës janë emigracioni i të rinjve nga zonat e Juglindjes dhe konkurrenca e lartë nga produktet e importuara me çmime më të ulëta.
“Prodhimi i produkteve të bulmetit mbetet i lartë, por tendenca e konsumit vazhdon të jetë në rënie. Në muajt janar-mars 2025, kërkesa ra nga 20 deri në 30%, në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.
Arsyet kryesore janë emigrimi i të rinjve, si dhe konkurrenca nga mallrat e importuara me çmime më të ulëta. Sektori HoReCa (hotele-restorante-katering) furnizohet më shumë me produkte bulmeti të importit, pasi çmimi është më i lirë”, – tha z. Pupa.
Edhe Luis Ndreka, drejtues i kompanisë përpunuese të qumështit ADG (ish-“Lufra”), më herët tha se në fillim të vitit 2025, në shumicën e qyteteve kryesore është vërejtur rritje e kërkesës për produktet e bulmetit, përveç qyteteve të Juglindjes si Pogradeci dhe Korça, ku kërkesa është ndikuar negativisht nga rënia e popullsisë në këto zona.
Z.Pupa thotë se nuk pret që konsumi të përmirësohet edhe me ardhjen e turistëve, pasi sektori HoReCa vijon të ketë rënie të kërkesës.
Gerald Zyfi, nga kompania “Zyfi Farm”, shprehet se konsumi është në rritje rreth 20% krahasuar me vjet. Sipas tij, rritja e kërkesës është ndikuar nga shtimi i tendencës së konsumatorëve për produkte të freskëta.
Ndërsa për operatorin ADG, tendenca e konsumit është e njëjtë me vitin e kaluar, teksa pritet luhatje në rritje me ardhjen e turistëve.
Për sa u përket çmimeve të shitjes për produktet e bulmetit, operatorët pohojnë njëzëri se kanë mbetur të pandryshuara krahasuar me vjet./ Monitor.al