Hulumtimet kanë treguar se edhe ushqimet e zakonshme si djathi mund të shoqërohen me shkaktimin e dhimbjeve të forta të kokës tek disa njerëz.
Arsyeja është përmbajtja e tyre e tiraminës, një kimikat që dyshohet se shkakton një lloj reaksioni alergjik në formën e dhimbjes së kokës kur hyn në trup.
Shihni se cilat ushqime fajësohen për shkaktimin dhe përkeqësimin e dhimbjeve të kokës.
Pijet e gazuara dietike : Aspartami që përmbahet në pijet e gazuara dietike është fajësuar për simptoma të tilla si marramendje, humbje të kujtesës dhe dhimbje koke të forta.
Bananet dhe avokadot e pjekura: Ato mund të kenë shumë përfitime shëndetësore, por bananet dhe avokadot e pjekura përmbajnë sasi të larta të tiraminës, e cila mund të shkaktojë migrenë. Tiramina është një aminoacid që shumica e njerëzve e tretin pa problem. Megjithatë, trupi i dikujt që nuk e ka enzimën monoamino oksidazë (MAO) ose merr ilaçe kundër depresionit nuk mund ta zbërthejë atë.
Bukë: Gluteni, i cili gjendet në drithëra, biskota dhe makarona, mund të shkaktojë probleme me tretjen dhe dhimbje koke tek ata që kanë ndjeshmëri ose intolerancë ndaj kësaj proteine.
Akullore: Njerëzit që përjetojnë shpesh migrenë janë më të prirur ndaj “dhimbjes së kokës nga akullorja”, e cila është rezultat i gëlltitjes ose thithjes së një stimuli të ngrirë. Ndihet në pjesën e përparme të kokës ose në anët e kokës, por ka më shumë të ngjarë të ndodhë në të dyja anët e kokës. Ndodh kur një stimul i ftohtë prek qiellzën ose murin e pasmë të faringut dhe, si rezultat, rrjedhja e gjakut në arterien cerebrale anteriore rritet ndjeshëm. Gjaku i ftohtë shkakton zgjerim dhe tkurrje të shpejtë të enëve të gjakut dhe rrit presionin e ushtruar mbi indet e trurit. Ky proces aktivizon dhimbjen.
Ushqime të kripura : Djathërat e pjekur, arrat, ullinjtë dhe turshitë janë të pasura me tiraminë.
Çamçakëzi: Përtypja e çamçakëzit është përgjegjëse për dhimbjet e shpeshta të kokës dhe migrenën tek adoleshentët. Një eksperiment me 30 adoleshentë të moshës 16 vjeç, të cilët vuanin nga dhimbje koke kronike dhe migrenë, tregoi se kur ndaluan së konsumuari çamçakëz, përjetuan një përmirësim të ndjeshëm në frekuencën dhe intensitetin e dhimbjeve të kokës. Studiuesit theksojnë se përtypja e çamçakëzit shoqërohet me dhimbje koke dhe migrenë, për shkak të presionit të ushtruar mbi nyjet e kafkës.
Djathi: Djathërat që piqen ngadalë, si Roquefort, Brie, Cheddar, mocarela, Parmixhano, etj. Ato përmbajnë sasi të larta të tiraminës, e cila shkakton dhimbje koke dhe migrenë.
Vera e kuqe: Vera e kuqe, birra dhe pijet e tjera alkoolike janë gjithashtu të pasura me tiraminë.
Kripa: Studiuesit amerikanë zbuluan se duke ulur konsumin e kripës nga 9g në ditë në 3g, dikush mund të zvogëlojë dhimbjet e kokës me 31%.
Çokollata : Çokollata përmban disa substanca të dëmshme, të tilla si kafeina, tiramina dhe feniletilamina (një neurotransmetues me efekte stimuluese). Ky kombinim shkakton dhimbje koke tek disa njerëz.