Një qepë e kuqe në ditë mund të ndihmojë në mbajtjen larg të mikroplastikës. Ose një racion me manaferra, luleshtrydhe, boronica ose kulumbri mund të bëjë të njëjtën punë.
Në fakt, çdo ushqim i pasur me antocianinë, një antioksidant i pranishëm në shumë fruta dhe perime, që thuhet se lufton inflamacionin dhe përmirëson shëndetin e zemrës, mund të zbusë efektet e mundshme të dëmshme të mikroplastikës që grumbullohet në trupin tuaj, sipas një studimi të botuar në revistën Journal of Pharmaceutical Analysis.
Ekologu detar Richard Thompson e shpiku termin “mikroplastikë” në vitin 2004, pasi gjeti copëza të vogla plastike të shpërndara në disa plazhe të Britanisë. Që atëherë, shkencëtarët i kanë përcaktuar ato si grimca plastike më të vogla se 5 milimetra.
Në varësi të materialit nga i cili burojnë, ato mund të përmbajnë kimikate të rrezikshme si ndërprerësit endokrinë ose substanca të qëndrueshme kimike si PFAS, të dyja të njohura për ndikimin e tyre negativ në shëndetin e njeriut.
Që nga përcaktimi i tyre, mikroplastikat janë zbuluar pothuajse kudo në Tokë, në thellësitë e oqeanit dhe në të dy polet e planetit. Studimet kanë treguar se ne i thithim ato çdo orë dhe ato grumbullohen në trupin tonë, veçanërisht në tru.
Edhe pse studiuesit sapo kanë filluar të hulumtojnë se si këto grimca plastike të dëmshme ndikojnë në shëndetin tonë, tashmë ka mjaft shenja paralajmëruese. Nga mbi 13,000 kimikate të lidhura me mikroplastikën, të paktën 3200 dëmtojnë qelizat njerëzore.
Disa studime kanë shqyrtuar komunitetet më të prekura, njerëzit që jetojnë ose punojnë pranë fabrikave që prodhojnë ose asgjësojnë plastikën, dhe kanë gjetur nivele më të larta të disa llojeve të kancerit dhe sëmundjeve të frymëmarrjes, si dhe komplikacione gjatë shtatzënisë dhe lindjes. Këto zona zakonisht përfshijnë lagje me të ardhura të ulëta, dhe faktorë të tjerë mund të ndikojnë gjithashtu në rezultatet e dobëta shëndetësore.
Studimi i fundit thekson se vetitë pozitive të antocianinës mund të ndihmojnë gjithashtu në lehtësimin e inflamacionit dhe dëmtimit të qelizave të shkaktuara nga kimikatet brenda mikroplastikës. Edhe pse nuk është e qartë saktësisht se si ky përbërës natyror lufton kimikatet toksike, prova të hershme sugjerojnë se ushqimi mund të përdoret si një mjet kundër tyre, një arsye për të pasur një optimizëm të kujdesshëm.
Edhe nëse mekanizmat e luftimit të plastikës nga antocianinat nuk janë kuptuar plotësisht, ato janë tashmë të njohura për vetitë e tyre anti-inflamatore. Shumica e frutave dhe perimeve që i përmbajnë janë gjithashtu burime të mira fibrash, që sjellin përfitime të shumta, përfshirë përmirësimin e shëndetit të zorrëve.
Pra, edhe nëse nuk shqetësoheni për dozën ditore të plastikës që konsumoni, ndoshta është ende një ide e mirë të zhvilloni një shije për antocianinat.