Konsumimi i çokollatës së zezë mund të ulë rrezikun për diabetin e tipit 2 me 21%, ndërsa çokollata me qumësht nuk tregon përfitime të ngjashme, sipas një studimi nga Harvard.
Një studim i ri nga Shkolla e Shëndetit Publik T.H. Chan e Harvard-it sugjeron se konsumimi i çokollatës së zezë, por jo i çokollatës me qumësht, mund të lidhet me një rrezik të reduktuar për zhvillimin e diabetit të tipit 2 (T2D).
“Gjetjet tona sugjerojnë se jo e gjithë çokollata është e njëjtë,” tha autori kryesor Binkai Liu, student doktorature në Departamentin e Ushqyerjes. “Për këdo që e do çokollatën, kjo është një kujtesë që zgjedhjet e vogla, si përzgjedhja e çokollatës së zezë në vend të asaj me qumësht, mund të kenë një ndikim pozitiv në shëndetin e tyre.”
Ekziston një bazë e mëparshme kërkimesh mbi marrëdhënien mes çokollatës dhe diabetit të tipit 2, por gjetjet kanë qenë të paqëndrueshme, dhe pak studime kanë bërë diferencime midis llojeve të çokollatës (e zezë kundrejt asaj me qumësht).
Kërkuesit synuan të plotësojnë këtë boshllëk duke përdorur të dhëna nga studimet Nurses’ Health Studies I dhe II dhe Health Professionals Follow-up Study. Gjatë një periudhe prej më shumë se 30 vitesh, 192,000 pjesëmarrës të rritur, të cilët ishin pa diabet në fillim të studimit, raportuan për zakonet e tyre ushqimore, përfshirë konsumimin e çokollatës, si dhe statusin e tyre lidhur me diabetin dhe peshën trupore.
Deri në fund të periudhës së studimit, gati 19,000 nga pjesëmarrësit raportuan se ishin diagnostikuar me diabet të tipit 2. Nga rreth 112,000 pjesëmarrës që raportuan specifikisht për konsumimin e çokollatës së zezë dhe asaj me qumësht, gati 5000 u diagnostikuan me diabet të tipit 2.
Zbulimet kryesore: Çokollata e zezë është premtuese
Studimi zbuloi se pjesëmarrësit që konsumonin të paktën 140 gramë të çdo lloj çokollate në javë kishin një rrezik 10% më të ulët për diabetin e tipit 2 krahasuar me ata që nuk konsumonin ose konsumonin rrallë çokollatë. Çokollata e zezë kishte një ndikim edhe më të madh: pjesëmarrësit që konsumonin të paktën pesë porcione të kësaj çokollate në javë treguan një rrezik 21% më të ulët për diabetin e tipit 2. Gjithashtu, kërkuesit vunë re një reduktim prej 3% të rrezikut për çdo porcion të çokollatës së zezë të konsumuar në javë. Ndërkohë, konsumimi i çokollatës me qumësht nuk lidhej me reduktimin e rrezikut për diabet. Konsumimi i shtuar i çokollatës me qumësht, por jo i çokollatës së zezë, lidhej me shtimin afatgjatë të peshës, një faktor i mundshëm kontribuues në zhvillimin e diabetit të tipit 2.
“U befasuam nga dallimi i qartë midis ndikimit të çokollatës së zezë dhe asaj me qumësht në rrezikun për diabet dhe menaxhimin afatgjatë të peshës,” tha autori korrespondent Qi Sun, profesor i asociuar në Departamentet e Ushqyerjes dhe Epidemiologjisë. “Megjithëse çokollata e zezë dhe ajo me qumësht kanë nivele të ngjashme kalorish dhe yndyrash të ngopura, duket se polifenolet e pasura në çokollatën e zezë mund të zbusin efektet e yndyrave të ngopura dhe sheqerit mbi shtimin e peshës dhe diabetin. Është një ndryshim intriguese që vlen të studiohet më tej.”
Autorët vunë në dukje se konsumimi i çokollatës nga pjesëmarrësit ishte i ulët krahasuar me mesataret kombëtare të regjistruara më parë dhe se gjetjet mund të mos vlejnë për individë me konsum shumë të lartë të çokollatës. /Scitechdaily