• Kontakt
Wednesday, June 25, 2025
BoldNews.al

Nuk ka rezultat
View All Result
  • KRYESORE
  • INVESTIGIME
  • OP-ED
  • VETTING
  • AKTUALITET
  • POLITIKE
  • SPORT
    • Euro 2024
  • TE TJERA
    • PRIVACY POLICY
    • KONTAKT
    • EKONOMI
    • SHENDETI
    • SHOW BIZ
    • KULTURE
    • POLITIKE
    • KRONIKE
    • TEKNOLOGJI
    • VIDEOT KRYESORE TE DITES
    • VIDEO
    • BOLD BLOG
    • FOTOGRAFI
    • HOROSKOPI
    • NDRYSHE
    • RAJONI
    • BOTA
    • SOCIALE
  • ZGJEDHJE 2025
  • KRYESORE
  • INVESTIGIME
  • OP-ED
  • VETTING
  • AKTUALITET
  • POLITIKE
  • SPORT
    • Euro 2024
  • TE TJERA
    • PRIVACY POLICY
    • KONTAKT
    • EKONOMI
    • SHENDETI
    • SHOW BIZ
    • KULTURE
    • POLITIKE
    • KRONIKE
    • TEKNOLOGJI
    • VIDEOT KRYESORE TE DITES
    • VIDEO
    • BOLD BLOG
    • FOTOGRAFI
    • HOROSKOPI
    • NDRYSHE
    • RAJONI
    • BOTA
    • SOCIALE
  • ZGJEDHJE 2025
BoldNews.al
Fillimi SHENDETI

Studimi: Konsumimi i çokollatës së zezë mund të ulë rrezikun për diabet me 21%

21:14 : 16/12/2024
në SHENDETI

Konsumimi i çokollatës së zezë mund të ulë rrezikun për diabetin e tipit 2 me 21%, ndërsa çokollata me qumësht nuk tregon përfitime të ngjashme, sipas një studimi nga Harvard.

Një studim i ri nga Shkolla e Shëndetit Publik T.H. Chan e Harvard-it sugjeron se konsumimi i çokollatës së zezë, por jo i çokollatës me qumësht, mund të lidhet me një rrezik të reduktuar për zhvillimin e diabetit të tipit 2 (T2D).

“Gjetjet tona sugjerojnë se jo e gjithë çokollata është e njëjtë,” tha autori kryesor Binkai Liu, student doktorature në Departamentin e Ushqyerjes. “Për këdo që e do çokollatën, kjo është një kujtesë që zgjedhjet e vogla, si përzgjedhja e çokollatës së zezë në vend të asaj me qumësht, mund të kenë një ndikim pozitiv në shëndetin e tyre.”

Ekziston një bazë e mëparshme kërkimesh mbi marrëdhënien mes çokollatës dhe diabetit të tipit 2, por gjetjet kanë qenë të paqëndrueshme, dhe pak studime kanë bërë diferencime midis llojeve të çokollatës (e zezë kundrejt asaj me qumësht).

Kërkuesit synuan të plotësojnë këtë boshllëk duke përdorur të dhëna nga studimet Nurses’ Health Studies I dhe II dhe Health Professionals Follow-up Study. Gjatë një periudhe prej më shumë se 30 vitesh, 192,000 pjesëmarrës të rritur, të cilët ishin pa diabet në fillim të studimit, raportuan për zakonet e tyre ushqimore, përfshirë konsumimin e çokollatës, si dhe statusin e tyre lidhur me diabetin dhe peshën trupore.

Lexo edhe:

Probleme mendore tek fëmijët/ Studimi: Vërehen tek 14 për qind e të vegjëlve

Universitetet në Hong Kong hapin dyert për studentët e huaj të Harvardit

Deri në fund të periudhës së studimit, gati 19,000 nga pjesëmarrësit raportuan se ishin diagnostikuar me diabet të tipit 2. Nga rreth 112,000 pjesëmarrës që raportuan specifikisht për konsumimin e çokollatës së zezë dhe asaj me qumësht, gati 5000 u diagnostikuan me diabet të tipit 2.

Zbulimet kryesore: Çokollata e zezë është premtuese

Studimi zbuloi se pjesëmarrësit që konsumonin të paktën 140 gramë të çdo lloj çokollate në javë kishin një rrezik 10% më të ulët për diabetin e tipit 2 krahasuar me ata që nuk konsumonin ose konsumonin rrallë çokollatë. Çokollata e zezë kishte një ndikim edhe më të madh: pjesëmarrësit që konsumonin të paktën pesë porcione të kësaj çokollate në javë treguan një rrezik 21% më të ulët për diabetin e tipit 2. Gjithashtu, kërkuesit vunë re një reduktim prej 3% të rrezikut për çdo porcion të çokollatës së zezë të konsumuar në javë. Ndërkohë, konsumimi i çokollatës me qumësht nuk lidhej me reduktimin e rrezikut për diabet. Konsumimi i shtuar i çokollatës me qumësht, por jo i çokollatës së zezë, lidhej me shtimin afatgjatë të peshës, një faktor i mundshëm kontribuues në zhvillimin e diabetit të tipit 2.

“U befasuam nga dallimi i qartë midis ndikimit të çokollatës së zezë dhe asaj me qumësht në rrezikun për diabet dhe menaxhimin afatgjatë të peshës,” tha autori korrespondent Qi Sun, profesor i asociuar në Departamentet e Ushqyerjes dhe Epidemiologjisë. “Megjithëse çokollata e zezë dhe ajo me qumësht kanë nivele të ngjashme kalorish dhe yndyrash të ngopura, duket se polifenolet e pasura në çokollatën e zezë mund të zbusin efektet e yndyrave të ngopura dhe sheqerit mbi shtimin e peshës dhe diabetin. Është një ndryshim intriguese që vlen të studiohet më tej.”

Autorët vunë në dukje se konsumimi i çokollatës nga pjesëmarrësit ishte i ulët krahasuar me mesataret kombëtare të regjistruara më parë dhe se gjetjet mund të mos vlejnë për individë me konsum shumë të lartë të çokollatës. /Scitechdaily

Etiketa: cokollata e zezediabetharvardstudimi

Lajme të lidhura

AKTUALITET

Probleme mendore tek fëmijët/ Studimi: Vërehen tek 14 për qind e të vegjëlve

19:58 : 11/06/2025
BOTA

Universitetet në Hong Kong hapin dyert për studentët e huaj të Harvardit

16:21 : 24/05/2025
SHENDETI

Si ndikon kafja tek niveli i sheqerit në gjak dhe diabeti

22:51 : 19/05/2025
BOTA

Trump sulmon Harvard: Është kërcënim për demokracinë, pranon studentë që duan të na copëtojnë

20:06 : 24/04/2025
BOTA

Universiteti i Harvardit padit administratën Trump për të ndalur ngrirjen e fondeve

08:18 : 22/04/2025
BOTA

Zbulimi i ri! Inteligjenca artificiale mund të parandalojë zjarret në botë

22:37 : 17/04/2025
Para

Theo në qendër të kritikave, agjenti: Qëndron te Milani, flasim për rinovimin

TË GJITHA

Pesë gola të shënuar dhe një asist, ish-mbrojtësi i Partizanit largohet nga ekipi hungarez

20:38 : 25/06/2025

Skënder Cena përfundon gjimnazin në moshën 74-vjeçare: Dua të vazhdoj edhe universitetin

20:34 : 25/06/2025

Shëndeti mendor i adoleshentëve, psikiatrja: Po rriten rastet me ankth dhe vetëdëmtime

20:32 : 25/06/2025

Ndeshjet e Egnatias në Champions, UEFA zbulon arbitrat që do të vendosin drejtësi

20:30 : 25/06/2025

Mashtrimi/ Kompania “Lufra” reklamon lopën Lara, por s’ka fermë

20:18 : 25/06/2025

Aksident i rëndë në Peqin–Elbasan, makina bie nga ura

20:11 : 25/06/2025

Ballkani përballet me temperatura përvëluese

20:05 : 25/06/2025


RRETH NESH

Boldnews.al mbetet zgjedhja e parë për një lexues i cili kërkon të informohet me saktësi për një lajm. Misioni jonë kryesor është paanshëmëria dhe profesionalizmi dhe për këtë janë të punësuar gazetarët më të mirë në tregun mediatik.
Na kontakto: [email protected]

NA NDIQ

  • Kontakt

2025 Boldnews Dev By Techzero1.com

  • KRYESORE
  • INVESTIGIME
  • OP-ED
  • VETTING
  • AKTUALITET
  • POLITIKE
  • SPORT
    • Euro 2024
  • TE TJERA
    • PRIVACY POLICY
    • KONTAKT
    • EKONOMI
    • SHENDETI
    • SHOW BIZ
    • KULTURE
    • POLITIKE
    • KRONIKE
    • TEKNOLOGJI
    • VIDEOT KRYESORE TE DITES
    • VIDEO
    • BOLD BLOG
    • FOTOGRAFI
    • HOROSKOPI
    • NDRYSHE
    • RAJONI
    • BOTA
    • SOCIALE
  • ZGJEDHJE 2025

2025 Boldnews Dev By Techzero1.com