Një studim i ri i publikuar nga Lancet tregon se më shumë se 1 miliard njerëz në botë tani po jetojnë me obezitet. Në mbarë botën, obeziteti tek të rriturit është më shumë se dyfishuar që nga viti 1990 dhe është katërfishuar tek fëmijët dhe adoleshentët (nga 5 deri në 19 vjeç). Të dhënat tregojnë gjithashtu se 43% e të rriturve ishin mbipeshë në vitin 2022.
Studimi tregon gjithashtu se edhe pse nivelet e nënushqyerjes kanë rënë, ai është ende një sfidë e shëndetit publik në shumë vende, veçanërisht në Azinë Juglindore dhe Afrikën Sub-Sahariane.
Vendet me shkallën më të lartë të kombinuar të nënpeshës dhe obezitetit në vitin 2022 ishin kombet ishullore në Paqësor dhe Karaibe dhe ato në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut.
Kequshqyerja, në të gjitha format e saj, përfshin kequshqyerjen (humbjen, ngecjen, nënpeshën), vitaminat ose mineralet e pamjaftueshme, mbipeshën dhe obezitetin. Nënushqyerja është përgjegjëse për gjysmën e vdekjeve të fëmijëve nën 5 vjeç dhe obeziteti mund të shkaktojë sëmundje jo të transmetueshme si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti dhe disa lloje kanceri.
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Drejtori i Përgjithshëm i OBSH tha:
“Ky studim i ri thekson rëndësinë e parandalimit dhe menaxhimit të obezitetit nga jeta e hershme deri në moshën madhore, përmes dietës, aktivitetit fizik dhe kujdesit adekuat, sipas nevojës”.
Në Asamblenë Botërore të Shëndetit në 2022, Shtetet Anëtare miratuan planin e Përshpejtimit të OBSH-së për të ndaluar obezitetin, i cili mbështet veprimin në nivel vendi deri në vitin 2030. Deri më sot, 31 qeveri po udhëheqin tani rrugën për të frenuar epideminë e obezitetit duke zbatuar planin.
Ndërhyrjet kryesore janë:
veprime për të mbështetur praktikat e shëndetshme që nga dita e parë, duke përfshirë promovimin, mbrojtjen dhe mbështetjen e ushqyerjes me gji;
rregulloret për tregtimin e dëmshëm të ushqimeve dhe pijeve për fëmijët;
politikat e ushqimit dhe të ushqyerit në shkolla, duke përfshirë iniciativat për të rregulluar shitjet e produkteve të pasura me yndyrna, sheqerna dhe kripë në afërsi të shkollave;
politikat fiskale dhe të çmimeve për të promovuar dieta të shëndetshme;
politikat e etiketimit të ushqimit;
fushata edukimi dhe ndërgjegjësimi publik për dieta dhe ushtrime të shëndetshme;
standardet për aktivitetin fizik në shkolla; dhe
integrimi i shërbimeve të parandalimit dhe menaxhimit të obezitetit në kujdesin parësor shëndetësor.