Nënat zvicerane duhet të jenë në gjendje të ushqehen me gji më gjatë dhe në kushte më të mira. Ky është përfundimi i Komisionit Federal për Çështjet Familjare (COFF), i cili rekomandon zgjatjen e pushimit të lehonisë.
Sipas këtij raporti, në Zvicër, të qenit nënë dhe të dëshirosh të ushqesh me gji të porsalindurin tënd nuk shkojnë ende sa duhet teksa u tha se kohëzgjatja e ushqyerjes me gji është më e ulët se rekomandimet në fuqi, transmeton albinfo.ch.
Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon ushqyerjen e foshnjave ekskluzivisht përmes ushqyerjes me gji deri në 6 muaj, më pas ushqyerjen me gji përveç ushqimeve të ngurta deri në moshën dy vjeçare.
Tre nga katër fëmijë ndalojnë së ushqyeri me gji rreth 5 ose 6 muajsh dhe kjo përkon me përfundimin e pushimit të paguar 14-javor të lehonisë.
“Në shumë sektorë, kthimi në punë dhe vazhdimi i ushqyerjes me gji përbën një sfidë të madhe për nënat”, thekson më tej komisioni.
Mungesa e mbështetjes në punë
Në të vërtetë, dispozitat ligjore që mbrojnë gratë që ushqehen me gji janë të vështira për t’u zbatuar. Në teori, ato kanë të drejtë të kenë qasje në ambiente të përshtatshme (një dhomë e qetë dhe e pastër që mund të mbyllet dhe të mos shihet) në vendin e tyre të punës.
Për të lejuar ata që dëshirojnë ta ushqejnë fëmijën me gji për më gjatë, COFF propozon zgjatjen e pushimit të lehonisë me disa muaj. Kohëzgjatja e ushqyerjes me gji është e lidhur drejtpërdrejt me kohëzgjatjen e kësaj leje. Probabiliteti i ushqyerjes me gji deri në muajin e gjashtë është 50% më i lartë kur pushimi i lehonisë zgjat 6 muaj, shkruan RTS.
E dobishme për të gjithë
COFF kujton gjithashtu se nga ushqyerja me gji nuk përfiton vetëm nënat dhe fëmijët, por edhe ekonomia dhe sistemi shëndetësor. Fëmijët që ushqehen me gji sëmuren më rrallë dhe kjo ndikon në praninë e prindërve në punë.
Përveç kësaj, nënat që ushqejnë me gji më gjatë kanë shkallë më të ulët të kancerit të gjirit, mitrës dhe vezoreve dhe kanë më pak gjasa të zhvillojnë sëmundjen e alzheimerit më vonë në jetë. Kohëzgjatja më e gjatë e ushqyerjes me gji shoqërohet gjithashtu me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare, goditjes në tru dhe diabetit.
Potenciali i kursimeve në sektorin e shëndetësisë është i konsiderueshëm. Sipas studimeve, Shtetet e Bashkuara mund të kursejnë 13 miliardë dollarë çdo vit nëse 90% e grave ushqejnë me gji deri në gjashtë muaj. Vendet e tjera të industrializuara kanë potencial të ngjashëm kursimi.