Këtë vit fermerët e zonës së Myzeqesë kanë mbjellë më pak grurë. Sipas tyre shkak është bëra kostoja e lartë e prodhimit, rritja e çmimit të naftës dhe plehrave kimik. Ata thonë se vitin e ardhshme sipërfaqja me të mbjella do rrudhet, ndërsa gruri që ata disponojnë do ta magazinojnë në shtëpi dhe nuk do ta shesin me çmim të ulët
Edhe këtë vit spiërfaqja e mbjellë me grurë nga fermeret e zonës së Myzeqese është tkurrur. Shkak është bërë rritja e çmimit të naftes apo edhe plehrave kimike. Sipas specialistëve të institutit të kërkimeve bujqësore Lushnjë kosto e prodhimit të grurit për një hektar shkon deri ne 42 leke për kilogram, ndërkohë që çmimi aktual i nj kg grurë qe shesin fermerët në pikat e grumbullimit apo në treg të lirë aktualisht shkon nga 35 deri ne 45 lekë në varësi të cilësisë së tij.
Fermerët shprehen se janë duke e shitur grurin nën kosto dhe theksojnë se vitin e ardhshëm do ulin të mbjellat, ndërsa grurin e korrur këtë vit mund ta magazinojnë në banesat e tyre sepse çmimet aktuale po i çojnë drejt falimentit.
Cilesia e grurit të Myzeqesë është me 13 % proteinë ç’ka është më e larte sesa gruri serb qe e ka Kete tregues 8%. Eksportuesit dhe grumbulluesit janë të prirur të ruajnë fitimet e tyre duke importuar grurë nga jashtë, duke falimentuar kështu fërmerët kultivues të grurit.