Braçe bën opozitarin, kërkon interpelancë me kryeministrin Rama

Ish-zëvendëskryeministri, Erion Braçe thotë se ka kërkuar interpelancë me kryeministrin Edi Rama, për të folur për problemet e bujqësisë.

Në një video në Instagram, ku njoftoi kërkimin e interpelancës, Braçe thotë se çmimet e produkteve bujqësore nuk janë rritur nga fermerët, por për shkak të rritjes së çmimeve të lëndëve të para.

“Kostot e bujkut janë rritur, çmimet e prodhimeve të tij jo!

Raporti mes çmimit të inputeve dhe çmimit të produktit të bujkut është tmerrësisht i padrejtë:

1 kg ure kushton 110 lekë, por 1 kg grurë kushton 30 lekë; 1 kg DAP kushton 110 lekë, por 1 kg misër kushton deri 38 lekë; 1 kg nitrat kushton 90 lekë, por 1 kg domate (më e mira) kushton 50 lekë! Çmimet e drejta të lëndëve të para, por edhe produkteve të bujkut, janë detyrë e qeverisë!”, shkruan Braçe.

Në krahasim me vendet e Rajonit, Shqipëria ka nivelin më të lartë të të punësuarve në bujqësi se çdo vend tjetër. Sipas të dhënave nga institutet e statistikave, në vend janë mbi 40 për qind e të punësuarve në këtë sektor, krahasuar me 19 për qind në Bosnjë-Hercegovinë e Serbi, 16.4 për qind në Maqedoninë e Veriut dhe vetëm 7.6 për qind në Malin e Zi. Nga ana tjetër, pjesa më e madhe e fermerëve në Shqipëri janë informalë.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erion Braçe (@erionbrace)