Përplasjet në PD/ Nga humbja e zgjedhjeve te parandalimi i rrëzimit të regjimit të Ramës

Ish-deputeti Genc Pollo, anëtar i Komisionit të Rithemelimit të PD, ka analizuar atë se çfarë ka ndodhur në partinë më të madhe të opozitës, përfshi edhe protestën e mbajtur dje para selisë së kësaj partie.

Pollo në rrjetet sociale shkruan se humbja elektorale e PD-së në zgjedhjet e përgjithshme të 25 prillit 2021 ishte e fundit e debakleve të pandërprera zgjedhore gjatë tetë viteve të drejtimit nga Lulzim Basha.

“Kjo periudhë u dëmtua edhe nga vendimet personale të diskutueshme, të kontestuara dhe konsekuente të Bashës, për të braktisur Parlamentin dhe bojkotimin e zgjedhjeve lokale në 2019.

Në vazhdën e zgjedhjeve të 25 prillit 2021 pati një ndjenjë keqardhjeje, dorëheqjeje dhe inercie mes anëtarëve dhe funksionarëve partiak si dhe refuzimit pasiv të lidershipit Basha.

Kjo fatmirësisht filloi të ndryshojë vjeshtën e kaluar me ish-kryetarin (ish-president dhe kryeministrin) Sali Berisha, i cili nisi një turne me bazën e partisë, duke diskutuar hapur situatën brenda partisë dhe në vend”, shkruan Pollo.

Lidhur me protestën e një dite më parë, Pollo shkruan se ndërsa përleshjet e së shtunës tërhoqën vëmendjen kombëtare dhe evropiane, lufta e vërtetë në vend ka të bëjë me parandalimin e kapjes për fyti së një regjimi që ka fuqinë e centralizuar (dhe ekonominë dhe median) dhe ka shfrytëzuar një rrjet lobimi ndërkombëtar të vajisur mirë.

Në një tjetër postim, ai shprehet se përcaktimi i zotit Berisha në maj të vitit 2021 nga Departamenti Amerikan i Shtetit si “i pakualifikuar për hyrje në SHBA” u pa nga shumica (përfshirë Bashën) si i papërshtatshëm, selektiv, i motivuar politikisht dhe i pajustifikuar.

Megjithatë, shkruan Pollo, Basha vendosi personalisht, nën presionin diplomatik të SHBA-së, të përjashtonte zotin Berisha nga grupi parlamentar i PD-së, në vend që ta hidhte në votim në Këshillin Kombëtar të partisë siç e kërkon statuti.

“Basha pretendoi se lëvizja e SHBA ishte e gabuar, por ai duhej të respektonte për të ruajtur marrëdhënien e PD me administratorin Biden. Kjo nuk e përmirësoi pozicionin e tij si lider partie.

Zhvillimi kryesor ishte se, në përputhje me statutin e partisë, një shumicë e madhe e delegatëve të kongresit të PD-së (5200 nga 7647 ose 68%) u nënshkruan për thirrjen e një kongresi të jashtëzakonshëm të partisë.
Sipas nenit 43/2 të statutit kongresi mund të thirret me kërkesë të 1/4 të delegatëve të tij ose 1/4 e anëtarësimit të partisë.

Basha refuzoi vazhdimisht të merrte në shqyrtim peticionin e delegatëve, i cili u dërgua zyrtarisht me shkrim në selinë e partisë së tij dhe u përpoq ta pengonte proceduralisht.

Megjithatë, sipas rregullave statutore, kongresi i jashtëzakonshëm i partisë u mblodh më 11 dhjetor me rreth 4935 delegatë të pranishëm (ose 65% e tyre) në stadiumin kryesor të Tiranës (përfshirë edhe mua).

Kongresi i PD-së vendosi me votim të fshehtë dhe me 4446 vota (ose 99% të votave të hedhura) shkarkimin e Bashës dhe besimin e drejtimit të partisë në një komision të përkohshëm deri në kongresin e rregullt të partisë më 22 mars 2022.

Largimi i Bashës u hodh në votim të fshehtë të anëtarësimit më 18 dhjetor; Në votim dolën 43 879 anëtarë partie nga të cilët 43 385 ose 98,8% e konfirmuan largimin.

Fatkeqësisht Basha nuk pranoi realitetin dhe vullnetin e partisë së tij. Fillimisht ai tentoi të shpërbënte organizatat e Grave dhe Rinisë së PD-së, të cilat kishin shprehur mbështetjen për thirrjen e kongresit të parties”, shkruan Pollo.

Postimet nga Genc Pollo

Humbja elektorale e PD-së në zgjedhjet e përgjithshme të 25 prillit 2021 ishte e fundit e debakleve të pandërprera zgjedhore gjatë tetë viteve të kryesisë Basha.

Kjo periudhë u shoqërua edhe me vendime personale të diskutueshme, të kontestuara dhe konsekuente personale të Bashës për të braktisur Parlamentin dhe bojkotimin e zgjedhjeve lokale në 2019.

Në vazhdën e zgjedhjeve të 25 prillit 2021 pati një ndjenjë keqardhjeje, dorëheqjeje dhe inercie mes anëtarëve dhe funksionarëve të partisë, si dhe refuzimit pasiv të lidershipit Basha.

Kjo fatmirësisht filloi të ndryshojë vjeshtën e kaluar me ish-kryetarin (dhe ish-president dhe kryeministrin) Berisha duke nisur një turne me bazën e partisë dhe duke diskutuar hapur situatën brenda partisë dhe në vend.

Përcaktimi i zotit Berisha në maj të vitit 2021 nga Departamenti Amerikan i Shtetit si “i pakualifikuar për hyrje në SHBA” u pa nga shumica (përfshirë Bashën) si i papërshtatshëm, i papërshtatshëm, selektiv, i motivuar politikisht dhe i pajustifikuar; ka luajtur një rol në dinamikë.

LEXO EDHE  Përplasjet në PD, Berisha e Basha zhvendosin betejën te anëtarësia. Çfarë pritet sot

Megjithatë Basha vendosi personalisht, nën presionin diplomatik të SHBA-së, të përjashtonte zotin Berisha nga grupi parlamentar i PD-së në vend që ta hidhte në votim në këshillin e partisë siç e kërkon statuti.

Basha pretendoi se lëvizja e SHBA-së ishte e gabuar, por ai duhej të respektonte për të ruajtur marrëdhënien e PD-së me administratorin Biden. Kjo nuk e përmirësoi pozicionin e tij si lider partie. Ndërsa zoti Berisha u zotua se do të largonte PD-në nga çështja e përcaktimit, kjo çështje duhet të mbahet e ndarë.

Zhvillimi kryesor ishte se në përputhje me statutin e partisë një shumicë e madhe e delegatëve të kongresit të PD-së (5200 nga 7647 ose 68%) u regjistruan për thirrjen e një kongresi të jashtëzakonshëm të partisë.

Sipas nenit 43/2 të statutit kongresi mund të thirret me kërkesë të 1/4 e delegatëve të tij ose 1/4 e anëtarësimit të partisë.

Basha refuzoi vazhdimisht të merrte në shqyrtim peticionin e delegatëve, i cili u dërgua zyrtarisht me shkrim në selinë e partisë së tij dhe u përpoq ta pengonte proceduralisht.

Megjithatë, sipas rregullave statutore, kongresi i jashtëzakonshëm i partisë u mblodh më 11 dhjetor me rreth 4935 delegatë të pranishëm (ose 65% e tyre) në stadiumin kryesor të Tiranës (përfshirë edhe unë).
12/ Kongresi i PD-së vendosi me votim të fshehtë dhe me 4446 vota (ose 99% të votave të hedhura) shkarkimin e Bashës dhe besimin e drejtimit të partisë në një komision të përkohshëm deri në kongresin e rregullt të partisë më 22 mars 2022.

Largimi i Bashës u hodh në votim të fshehtë të anëtarësimit më 18 dhjetor; Në votim dolën 43 879 anëtarë partie nga të cilët 43 385 ose 98,8% e konfirmuan largimin.

Fatkeqësisht Basha nuk pranoi realitetin dhe vullnetin e partisë së tij. Fillimisht ai tentoi të shpërbënte organizatat e Grave dhe Rinisë së PD-së, të cilat kishin shprehur mbështetjen për thirrjen e kongresit të partisë.

Duke qenë se organizatat e PD-së Gratë dhe të rinjtë janë anëtare të PPE-së, të dyja, Gratë dhe Studentët e PPE-së (EDS) protestuan dhe i bënë thirrje Bashës që ta ndalojë atë. Ka qarkulluar një letër e eurodeputetëve të EPP që i sugjerojnë Bashës të njohë kongresin dhe votën e anëtarëve.

Basha thirri një tubim më 18 dhjetor në një sallë me 1958 vende duke pretenduar se ishte kongresi i partisë (sic!). Ai nuk mund të shpjegonte se si salla mund të strehonte kuorumin minimal të kërkuar (50% plus një) prej 3824 delegatësh.

Mbyllja nga Basha javën e kaluar, në 31 vjetorin e saj, të gazetës së PD-së “Rilindja Demokratike”, e cila ishte gazeta e parë pa pagesë pas komunizmit, është një tjetër ngjarje e trishtë.

Po vijojnë procedurat për kthimin e selisë së PD dhe përfaqësimit ligjor në Komisionin e Përkohshëm legjitim. Rezistenca ndaj kësaj, siç po shohim nga një grup shumë i vogël ish-zyrtarësh partiakë rreth Bashës, është jodemokratike, e paligjshme dhe kundërproduktive.

Megjithatë gjykatat janë shumë të ndikuara nga qeveria socialiste edhe për shkak të vettingut në vazhdim. Kryeministri Rama ka çdo interes të mbajë grupin e dobët Basha si opozitë zyrtare. Kjo shpjegon edhe pse policia e trazirave i shpëtoi Bashës duke e lejuar atë të mbante selinë e partisë

Çështja kyçe për zhvillimin demokratik në Shqipëri është një opozitë solide dhe konstruktive, duke mbajtur nën kontroll një qeveri korruptive në rritje. Basha pa mbështetje në bazën e PD-së dhe vlerat e thella në sondazhe nuk mund ta bëjë këtë.

Mbështetja joparimore e votimit për masat problematike të qeverisë javët e fundit, nismat e diskutueshme të përbashkëta me qeverinë për ndryshimin e Kushtetutës dhe akuzat për interesa të errëta tregtare e kanë delegjitimuar më tej Bashën.

Komisioni i Përkohshëm i PD-së përballet me një sfidë të frikshme për të rindërtuar një opozitë të besueshme; ajo duhet të përpiqet të shihet nga publiku si një alternativë e qëndrueshme pushteti.

Ndryshe nga vendet e tjera të rajonit, pas Shqipërisë komuniste, ka zhvilluar një peizazh politik dypartiak rreth partive Demokratike dhe Socialiste të cilat rrotulloheshin në qeveri dhe opozitë. Një forcë e tretë nuk është në linjë.

Ndërsa përleshjet e së shtunës tërhoqën vëmendjen kombëtare dhe evropiane, lufta e vërtetë në vend ka të bëjë me parandalimin e mbytjes së një regjimi që ka fuqinë e centralizuar (dhe ekonominë dhe median) dhe ka shfrytëzuar një rrjet lobimi ndërkombëtar të lyer mirë -/-