Tiparet përcaktuese të një psikopati

Disa njerëz mund të supozojnë se psikopatët kanë lindur nga fëmijëri traumatike dhe familje jo të rregullta, por një neuroshkencëtare me 15 vjet përvojë në kërkimin e trurit thotë se gjetjet e saj sugjerojnë se nuk është kështu. Gjatë një seminari virtual, një organizatë që lidh industrinë e argëtimit me profesionistët e shkencës, Abigail Marsh, një profesoreshë psikologjie dhe neuroshkencëtare në Universitetin Georgetown, tha se rrënja e sëmundjes së tyre është shpesh zhvillimi i trurit.

“Ne e dimë se ashpërsia e këtyre tipareve është e lidhur me anomalitë karakteristike të trurit që duket se fillojnë herët në fëmijëri dhe më pas përparojnë”, tha Marsh.

Marsh tha se psikopatia ekziston në një spektër nga e lehtë në të rëndë, me disa njerëz që janë më manipulues, më rrezikues dhe kërcënues se të tjerët. Prapëseprapë, Marsh tha se ata ndajnë katër karakteristika: pamëshirshmëria, mungesa e pendimit, paaftësia për të dashuruar dhe pandjeshmëria ndaj mundësisë së dëmtimit.

Psikopatët kanë pak ose aspak keqardhje apo pendim për të tjerët

Së pari, njerëzit në spektrin e psikopatisë kanë vështirësi të ndjejnë keqardhje, tha Marsh. Kur dikush pranë një psikopati ndihet i trishtuar ose i frikësuar, ai nuk mund ta kuptojë emocionin, sepse është diçka që nuk e ndjen vetë, tha ajo.

Marsh dha shembullin e një djali të moshës së shkollës fillore që ajo studioi, i cili kishte regjistruar në video mësuesit dhe shokët e tij të klasës duke bërtitur, duke qarë dhe duke u evakuuar teksa reagonin ndaj asaj që ata mendonin se ishte një sulm terrorist në shkollën e tyre. Në mënyrë të ngjashme, njerëzit me psikopati ndjejnë pak ose aspak pendim kur dëmtojnë të tjerët mendërisht, emocionalisht ose fizikisht, tha Marsh.

Ajo tha se studioi një djalë, mësuesit e të cilit e kishin përjashtuar dhe pezulluar nga shkolla aq shpesh sa nëna e tij humbi punën sepse kishte nevojë të kujdesej për të dhe më vonë u dërgua në një institucion të shëndetit mendor për shkak të stresit. Kur Marsh e pyeti djalin se si ndihej, ai tha se nuk e ndikoi atë, tha ajo.

LEXO EDHE  Cilat janë më të mira për shëndetin Avokadot jeshile apo të zezat?

Ai tha: “E dini, gjërat që bëj e lëndojnë atë, por ajo nuk thotë sa shumë, kështu që nuk ka ndonjë efekt tek unë”, tha ajo. “Pra, në thelb ai fajësonte nënën e tij për mungesën e tij totale të pendimit për të gjitha efektet negative që kishin ndodhur për shkak të sjelljes së tij”.

Psikopatët nuk e kuptojnë dashurinë ashtu siç e kuptojnë të tjerët

Njerëzit me psikopati kanë gjithashtu vështirësi të ndiejnë ose kuptojnë dashurinë, tha Marsh.

“Ata nuk përjetojnë lidhje të ngushta dhe të dashura me njerëzit e tjerë në të njëjtën mënyrë si njerëzit e tjerë”, tha Marsh. “Më shumë se një fëmijë apo adoleshent që kam intervistuar kanë thënë se nuk duan askënd – as familjen, as miqtë e tyre”. Në vend të kësaj, njerëzit me psikopati mund t’i referohen ose të mendojnë për të dashurit si “bashkëpunëtorë” që mund t’i ndihmojnë ata, por janë nën ta, tha Marsh.

Psikopatët nuk kanë frikë të lëndohen fizikisht ose emocionalisht

Së fundmi, tha Marsh, njerëzit me psikopati kanë vështirësi të kuptojnë emocionin e frikës. “Ata janë vërtet të pandjeshëm ndaj mundësisë së dëmtimit në të ardhmen”, tha ajo. “Me fjalët e një vajze që kemi studiuar, “Asgjë nuk më frikëson. Asgjë”.

Ajo shtoi se kërcënimi i lëndimit, shkuarja në burg ose mosmiratimi nuk do ta ndalonte një person me psikopati të bëjë atë që dëshiron. Ajo tha se studioi një grua të re që kishte vjedhur makinën e prindërve të saj për një festë, e kishte përplasur me një pemë dhe e ktheu atë. “Ajo ishte plotësisht e qetësuar”, tha Marsh. “Policët u shfaqën në shtëpinë e saj më vonë dhe ajo ishte ulur e qetë në divan, duke ngrënë Doritos.”

/revistapsikologji/