Studimi/ Ja sasia e kripës që duhet të përdorni për të mbajtur sa më larg’ vd*kjen

Marrja e tepërt e kripës shkaktoi rreth 1.6 milion vdekje çdo vit në të gjithë botën . Katër nga pesë raste dodhin në vendet e mia të ardhura të ulëta.

Kripa me një sasi të reduktuar të natriumit mund të ketë një shpëtim të jetës.

Në shumicën e rasteve, marrja e ditës së kripës është shumë mbi kufirin e sipërm të pesë gramëve në ditë, të drejtuar nga Organizata Botërore e Shëndetit.

Mesatarja globale është sa 10.1 gram.

Industria ushqimore nuk ka ndërmend të zvogëlojë përmbajtjen e natriumit dhe nuk ka shumë alternativa që ofrojnë të kenë shije, shkruan BBC.

LEXO EDHE  Covid 19/ 8 v*ktima dhe 594 të infektuar në 24 orët e fundit në Shqipëri! Harta

Hulumtimi dhe botuar në Neë England Journal of Medicine nxjerrin në pah potencialin dhe kripën me natrium të reduktuar.

Ajo zëvendësoi një të katërtën e natriumit me kalium.

Sigurisht, mund të përdorni kur gatuani.

Ky lloj kripe ul rrezikun e vdekjes me 12 për qind dhe rrezikun e goditjes në tru me 14 për qind.

Studimi u zhvillua gjatë pesë vjetëve të fundit dhe të tjerëve 21,000 njerëz që kishin një histori familjare të goditjes ose presion të gjakut.